İngiltere'deki telekulak skandalı

Murdoch'lar Leveson soruşturmasında ifade verecek

İngiltere'deki telekulak skandalı

İngiltere'de telekulak skandalının ardından başlatılan soruşturma çerçevesinde gelecek hafta Avustralyalı medya patronu Rupert Murdoch ile oğlu James Murdoch ifade verecek.

James Murdoch Salı günü, baba Murdoch ise Çarşamba ve Perşembe günleri, ülkede basının polis ve siyasetçilerle ilişkisinin masaya yatırıldığı Leveson soruşturmasında soruları yanıtlayacak.

Rupert Murdoch'a, İngiltere'de sahibi olduğu gazetelerin yasa dışı telefon ve sesli mesaj dinleyip dinlemediği ve skandalın ardından geçen yıl kapattığı "News of the World" gazetesiyle ilgili sorular yöneltilmesi bekleniyor.

Oğul Murdoch ise önceki ay, News Corporation'ın İngiltere'deki ayağı "News International" şirketinin yöneticiliğinden istifa etmişti. James Murdoch geçen yıl İngiliz parlamentosunda verdiği ifadede, kapatılan "News of the World" gazetesinin yasa dışı telefon dinlediğinden haberi olmadığını savunmuştu.

Murdoch'lar İngiltere'de Times, Sunday Times, Sun, Sun on Sunday gazeteleri ile BSkyB dijital uydu platformunun yüzde 39'unun sahibi.

Sansasyonel haber için çok sayıda kişinin telefonunun yasa dışı olarak dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından İngiltere Başbakanı David Cameron, basın ve polisin telekulak skandalındaki rolüyle ilgili iki bölümlü soruşturma başlatılmasını istemişti. Bu çerçevede yargıç Brian Henry Leveson başkanlığında 6 kişilik soruşturma heyeti oluşturulmuştu.

Bu yıl bitmesi beklenen soruşturmanın sonunda heyet, ülkedeki basın düzenlemeleri ve yönetimiyle ilgili çeşitli önerilerin yer aldığı bir rapor yayımlayacak. Önerilerin İngiltere genelinde basının çalışma şekli ve işleyişiyle ilgili büyük değişikliklere neden olabileceği tahmin ediliyor.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz