Irak, ABD Büyükelçiliğinden Hamaney paylaşımını silmesini istedi

Bağdat yönetimi, "Irak'taki diplomatik misyonlar işlerini gerçekleştirirken uluslararası prensipler ve yasalara saygı gösterip Irak anayasası ve komşu ülkelerle ilişkilerini göz önünde bulundurarak hareket etmeli" açıklamasını yaptı.

Irak, ABD Büyükelçiliğinden Hamaney paylaşımını silmesini istedi

Irak, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğinden, sosyal medya  hesabından İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e ilişkin yapılan paylaşımın  silinmesini ve bunun bir daha tekrarlanmamasını istedi.

Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğinin  sosyal medya hesabı Facebook'ta geçen cuma günü yayımlanan Hamaney'in mal  varlığına ilişkin iddialarına yönelik yazılı açıklama yapıldı.

Büyükelçilik tarafından yapılan paylaşımların uluslararası yasalar ve  diplomasi prensiplerini ihlal ettiği belirtilen açıklamada, "Ülkedeki bir  diplomatik misyonun yaptığı paylaşımlarla Irak'a komşu olan ülkeyi, onun siyasi  ve dini sembolünü hedef alması, Irak'ın anayasası, dış siyaseti ve özellikle iyi  komşuluk prensiplerine aykırıdır." ifadesi kullanıldı.

Irak siyasetinin bağlı olduğu temel prensiplere değinilen açıklamada,  ülke topraklarının dost veya komşu ülkelere zarar vermek için üs olarak  kullanılamayacağı, söz konusu ülkelere herhangi bir şekilde medya, ekonomi,  askeri ve güvenlik meseleleri üzerinden saldırılamayacağı vurgulandı.

O PAYLAŞIM SİLİNSİN

Açıklamada, ABD Büyükelçiliğince yayınlanan ifadelerin Irak'taki  misyonuna aykırı olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Irak'taki diplomatik misyonlar, işlerini gerçekleştirirken  uluslararası prensipler ve yasalara saygı gösterip Irak anayasası ve komşu  ülkelerle ilişkilerini göz önünde bulundurarak hareket etmeli. ABD  Büyükelçiliğinden söz konusu açıklamanın silinmesi ve bunun gelecekte bir daha  tekrarlanmaması istendi."

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğinin Facebook sayfasında, geçen cuma günü,  "İran rejiminin tamamında yolsuzluk yayılmış durumda. Ali Hamaney'in mal varlığı  200 milyar dolar olarak tahmin edilirken, halkın büyük kısmı, 40 yıllık molla  yönetiminin sebep olduğu ekonomik bunalım nedeniyle yoksulluk içinde yaşıyor."  paylaşımı yapılmıştı.

Irak'ta İran'a yakın birçok Şii siyasi parti de bu paylaşıma büyük  tepki gösterip merkezi hükümete duruma ilişkin harekete geçmesi çağrısında  bulunmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz