Irak gerilimine Şii köprüsü!

Şii lider Sadr, Talabani ve Barzani ile Erbil'de görüştü.

Irak gerilimine Şii köprüsü!

Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile diğer siyasi liderler arasındaki sorunların çözümünde arabulucu olmak için Erbil'e gelen Şii lider Mukteda Sadr; Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüştü.

Talabani'nin Kerkük yolu üzerindeki bürosunda önceki gün başlayan görüşmeler, üst düzey Kürt yetkililerin de katılımıyla dün de devam etti.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile diğer siyasi liderler arasındaki sorunların çözümünde arabulucu olmak için Erbil'e giden Şii lider Mukteda Sadr; Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüştü. Talabani'nin Kerkük yolu üzerindeki bürosunda önceki gün başlayan görüşmeler, üst düzey Kürt yetkililerin de katılımıyla dün de devam etti. Dünkü görüşmeye "Irak Listesi" lideri eski başbakan İyad Allavi Meclis Başkanı Usame el Nuceyfi de katıldı. Yerli ve yabancı basın, görüşmeye yoğun ilgi gösteriyor.

"SADR'IN PRENSİPLERİ BENİMSENDİ"

Görüşmelerin devam ettiği esnada Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani başkanlığında Erbil'de toplanan siyasi liderlerin, arabulucu Mukteda Sadr'ın ortaya koyduğu prensipleri benimsediği haberleri yayıldı.

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, "Irak Listesi" lideri ve eski başbakan İyad Allavi ile Meclis Başkanı Usame el Nuceyfi'nin yanı sıra Kürt ve Arap liderlerin de katıldığı toplantı olağanüstü güvenlik önlemleri altında sürerken, Kürt Bölgesi'nin Divan Başkanı Fuat Hüseyin, liderlerin, ülkedeki siyasi krizin aşılması için adımlar atılması konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.

BİR GÜN ÖNCE SADR NE DEMİŞTİ

Erbil Havaalanı'nda önceki gün açıklama yapan Mukteda Sadr, "Irak'ın çıkarları, partilerin ve mezheplerin çıkarlarının üstündedir. Tüm tarafların Irak'ın birlik ve beraberliğine vurgu yapması gerekir." demişti. Tüm komşu ülkelerle barışçıl ilişkiler istediklerini dile getiren Sadr, bununla birlikte herhangi bir dış gücün müdahalesine karşı olduklarını söylemiş; Irak petrolünün tüm Iraklılara ait olduğunu vurgulayarak "Kimse bu petrolü yalnız başına kullanamaz." ifadelerini kullanmıştı.

MALİKİ’NİN GELECEĞİ TARTIŞILIYOR

Toplantıda Irak’ta Başbakan Nuri El Maliki’nin uygulamaları sonucu yaşanan kriz ele alınıyor. Toplantıda Maliki’nin geleceğinin de tartışılacağı belirtiliyor. Zira ne Kürtler, ne laikler ne de Sadr Maliki’nin üçüncü kez başbakan olmasını istemiyor. Kürdistan Bölgesi, Maliki yönetimini iktidarı tekelleştirerek “diktatöre dönüşmekte” olduğu tepkisinde bulunuyor.

SADR DA MALİKİ'YE KARŞI ÇIKIYOR

Sadr’ın da Irak hükümetinin hemen devrilmesine karşı çıktığı ancak Nuri El Maliki’nin 2014’deki seçimlerde üçüncü kez başbakan olmak için aday olmasını da reddettiği belirtiliyor. Sadr yanlıları parlamentoda büyük Şii koalisyon içerisinde yer alıyor. Bu koalisyon 325 sandalyeden 159’unu elinde bulunduruyor. Başbakan’ı destekleyen Sadr grubu, eleştirel pozisyonlarını da sürdürüyorlar. Mayıs 2006’dan beri aynı mevkide olan Maliki, Şubat 2011’de üçüncü kez başbakan olmayacağını söylemiş ancak sonra fikrini değiştirerek, muğlak bir pozisyon almıştı. Bu da hem Kürdistan Bölgesi hem de laik el Irakiye oluşumunun tepkisine yola açtı.

BAĞIMSIZLIK SEÇENEĞİ MASADA

Kürtler, Maliki’nin politikalarını tehlikeli bulurken, durumun bu şekilde sürmesi halinde bağımsızlık seçeneğini devreye koyacakları uyarısında bulunuyor. Bölge Başkanı Mesut Barzani, geçtiğimiz haftalarda Washington’a yaptığı ziyaret ardından, İrbil'deki toplantıda bir çözüm çıkmaması halinde bağımsızlık için referanduma gideceklerini söylemişti.

8 Nisan günü El Hayat gazetesinde yayınlanan mülakatında Barzani, “Hewler’de yapılacak toplantıda “krizden çıkış için net bir takvim çerçevesinde radikal çözümler oluşturulması” gerektiğini belirterek, eğer bu toplantı gerçekleşmezse bağımsızlığı ima ederek “Başka bir karar almamız gerekecek” demişti. Barzani, “Sözkonusu olan bir şantaj veya tehdit değil. Ciddiyim, Kürt halkına dönerek, referandumla fikrini soracağım” diye belirtmişti. Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, “Bedeli ne olursa olsun, Irak’ta diktatörlüğe dönüşü asla kabul etmeyeceğiz” diye eklemişti. ,

BAĞDAT'TA F-16 SATMAYIN ÇAĞRISI

Barzani ayrıca 22 Nisan günü gazetecilerle yaptığı bir toplantı sırasında ABD’nin Irak merkezi hükümetine F-16 satışına karşı çıkarak, Şii Başbakan Nuri El Maliki’nin bu uçakları Kürtlere karşı kullanacağı endişesini dile getirmişti.

Maliki’nin Irak ordusunun subayları ile bir toplantı sırasında F-16’larla Kürdistan’ı vurma tehdidinde bulunduğunu söyleyen Barzani, “Bağdar ile Erbil (Hewler) arasınaki sorunlardan bahsettiler ve subaylar ona, ‘Bize emir verin, onları Erbil’den kovalım’ dedi. Maliki ise ‘F-16’ların gelişini bekleyin’ cevabını verdi” şeklinde konuşmuştu. ABD, Aralık 2011’de Bağdat’ta 36 adet F-16 satışı için onay vermişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz