İran işi bozuyor

Suriye'nin doğu Halep bölgesinde muhaliflere karşı yürütülen operasyonların kara gücüne, İran'ın komuta ettiği Şii milisler hakim. Halep'in her yerinde boy gösteren Şii milisler, İran'dan aldıkları emirle ateşkes sürecini de sabote ediyor.

İran işi bozuyor

İran, muhaliflerin geçen senenin başında Halep'in güneybatısındaki İdlib ilini tamamen kontrolüne alması ve Lazkiye merkeze yaklaşmasının üzerine müttefiki Esed rejiminin yardımına koşmuştu.

AA muhabirlerinin, Şii milis grupların medya kaynakları, İran basını ve sahadaki Suriyeli muhalif gruplardan alarak derlediği bilgilere göre, Tahran yönetimi milis sevkiyatına 2014'ün ilk aylarında başladı.

Rejimi ayakta tutmak isteyen İran ordusu ve istihbaratı, Irak, Lübnan, Afganistan ve Pakistan'dan getirdiği yaklaşık 18 bin Şii milisi Suriye'ye soktu.

Şii milisler, 2014 başından itibaren yerleştikleri Halep'te Suriye topraklarındaki en yoğun saldırılarını düzenledi.

Halihazırda ülkedeki yaklaşık 18 bin Şii milisten 12 bini sadece Halep topraklarında bulunuyor.

12 bin milisten 7 bini doğu Halep'te 15 Kasım'dan bu yana muhaliflere düzenlenen şiddetli saldırıların başını çekiyor.

Kuşatmadaki bölgede yalnızca 15 Kasım'dan bunu yana bin 138 sivilin katledildiği saldırıların öncüsü, Iraklı Nüceba Hareketi, Bekir Tugayı, Irak Hizbullahı ve Lübnan Hizbullahı oldu.

4 örgüt doğu Halep'in Cudeyde, Bustan Paşa, Ramuse Kavşağı, Ballura, Merce, Azize, Ramuse Çimento fabrikası, Azize, Seyf el-Devle, Selahaddin, Şeyh Said, Şeyh Lütfi, Endüstri bölgesi, Zarazir, Bustan el Kasr ve Ensari bölgelerine yerleşmiş durumda.

- Halep'in geri kalanını da işgal ettiler

İranlı generaller, kuşatmadaki doğu Halep dışında, 5 bin milisi de Halep'in batısı ile güneyinde kullanıyor.

Bunların yaklaşık 2 binini Afganistanlı Fatimiyun Tugayı, 500 kadarını Pakistanlı Zeynebiyyun Tugayı oluştururken 2 bin 500 civarındaki milis doğrudan İran Devrim Muhafızları'nın saflarında görevli.

Halep'in batısında Hizbullah ve Iraklı Nüceba Hareketi Tugayı özellikle Minyan, Karton Fabrikası, Dahiyet'ül Esed, 3000 Konutları, Askeri Akademi ve Hamdaniyye bölgelerini işgal ediyor.

- Ateşkese karşı çıktılar, imha savaşı istediler

Rejim ve destekçilerinin saldırılarında 6 kilometrekarelik bir alana sıkışıp kalan onbinlerce sivil ve binlerce muhalif savaşçının ateşkes sağlanarak bölgeden güvenli şekilde tahliye edilmesi için Türkiye ve Rusya arasında görüşmeleri sürerken, İran komutasındaki Şii milisler süreci sekteye uğratmaya çalıştı.

AA muhabirlerinin muhalif komutanlardan aldığı bilgiye göre, ateşkesin sağlanmasının ardından ilk etapta yaralıların tahliyesi için hazırlık yapıldı.

Yaralıların bindirildiği araçlar rejimin kontrol noktasına yaklaştığında ise Şii milisler geçit vermedi.

Saatler süren müzakerelere rağmen İran komutasındaki milisler engellemeye devam etti.

Tahran'dan emir alan Şii milisler, kuşatmayı sürdürüp aynı alana sıkışmış sivil ve savaşçıları mümkün olduğunca imha etmenin yolunu zorluyor.

Türkiye ve Rusya arasındaki görüşmelerle dün akşam 19.00 sularında sağlanan ateşkesin ardından, İran komutasındaki Şii milisler ve Esed ordusu sabah 10.30 sularında kuşatma bölgesini top ve havan atışlarıyla vurmaya başlamıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz