İran'a yönelik petrol ambargosu

Petrol Bakanı Kasımi: "AB'nin yerine yeni müşterilerimiz var ve onlarla müzakerelerimiz sürüyor"

İran'a yönelik petrol ambargosu

İran, petrol ihracatında AB ülkelerinin yerini alacak ülkelerle müzakere edildiğini bildirdi.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, Petrol Bakanı Rüstem Kasımi, AB'nin petrol ambargosunun ihracatta önemli bir etkisinin olmayacağını söyledi.

Petrol dahil İran'a yönelik yaptırımların yeni başlamadığını kaydeden Kasımi, petrol sanayinin bu yaptırımlardan olumsuz etkilenmeyeceğini belirtti. Yaptırımlara karşı koyabilmek için alternatifler olduğunu belirten Kasımi, ''AB'nin yerine yeni müşterilerimiz var ve onlarla müzakerelerimiz sürüyor'' dedi. Kasımi, ''İran petrolünün, uluslararası piyasalardaki satışı sürüyor. Zaten AB'nin yaptırımları başlamadan biz bu ülkelere petrol satışını durdurmuştuk'' diye konuştu.

PETROL AMBARGOSU

Yaptırımlar öncesi AB'ye yapılan petrol ihracatının toplam ihracatın sadece yüzde 18'ini oluşturduğunu hatırlatan Kasımi, bunun telafisinin çok da zor olmadığını bildirdi.

Petrolün siyasileştirilmemesi gerektiğini defalarca karşı tarafa söylediklerini anlatan Kasımi, en çok zararı petrol ithal eden ülkelerin göreceğini, faturanın da o ülkelerin vatandaşlarına kesileceğini vurguladı.

Kasımi, uluslararası petrol piyasasının da bu durumdan etkileneceğini kaydetti.

AB ülkeleri bugünden itibaren geçerli olmak üzere İran'dan petrol ithalatını yasaklama kararı almıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz