İrlanda Anayasası’nda kadın ve evlilik tanımları değişecek

İrlanda vatandaşları 8 Mart Dünya Kadın Hakları Günü'nde sandık başına çağrıldı.

İrlanda Anayasası’nda kadın ve evlilik tanımları değişecek

İrlanda yönetimi referandumla İrlanda Anayasası’nda kadın ve evlilik tanımlarını değiştirecek. İrlanda Anayasası'nda aile kavramının ve kadının aile içindeki rolünün yeniden tanımlanması yönünde değişiklik yapılması öneriliyor. İrlanda vatandaşları 8 Mart Dünya Kadın Hakları Günü'nde sandık başına çağrıldı.

İrlanda Anayasası’nda kadın ve evlilik tanımları değişecek

İrlanda'da evliliğin şu anda ailenin tek temeli olduğu düşünülüyor, ancak bu durum yakında değişebilir. Uzun vadeli olarak taımlanan diğer ilişkiler de ülkenin Anayasasında yer alabilir.

Hazırlanan yasaya göre; heteroseksüel veya eşcinsel olsun, evli olmayan çiftlerin yanı sıra birlikte yaşayan aileler veya bekar ebeveynler de anayasal olarak bir aile oluşturuyor olarak kabul edilecek.

Kadının rolünü yeniden tanımlanıyor

İkinci bir referandum aynı zamanda kadının evdeki yerini de yeniden tanımlayacak. Şu anda Anayasa, görev kavramını daha fazla tanımlamadan, evdeki görevlerine aykırı olması durumunda kadınların ev dışında çalışmak zorunda kalmamalarını garanti ediyor. Söz konusu madde ile evli kadınların aile üyelerinin bakımı da dahil olmak üzere kendi evlerinde çalışmasının sağladığı ulusal faydayı kabul edilecek. Değişiklik kabul edilirse, bölüm genel olarak bakıcı olarak görev yapan aile üyelerini tanıyacak ve sadece kadınlara değil, bu durumdaki tüm İrlandalılara devlet desteği sağlayacak şekilde değiştirilecek.

İrlanda Anayasası

İrlanda Anayasası, ülkenin Katolik dininin ilkelerine dayanan daha muhafazakar değerler tarafından yönlendirildiği 1937'de yürürlüğe girdi. Avrupalı komşularının uzun süre gerisinde kalan İrlanda, son zamanlarda kadın ve azınlık haklarına yönelik yaklaşımını modernleştirdi. Devlet, 1973 yılına kadar evli kadınların kamu hizmetinde çalışmasını yasaklamış, evlenmeleri halinde onları fiilen istifaya ve kendilerini evlerine adamaya zorlamıştı.

Hamileliğin gönüllü olarak sonlandırılması (kürtaj) 2019 yılında tüm İrlandalı kadınlar için yasal hale getirildi; oysa şimdiye kadar bu, Avrupa'daki en katı uygulamalardan biriydi ve yalnızca hamile kadının hayatı için ciddi ve yakın tehlike olması durumunda izin veriliyordu. 2015 yılında İrlanda halkı eşcinsel çiftlerin evliliğini referandumla yasallaştırdı. Ancak bu iki yeni referandumu çevreleyen konular, kürtaj veya eşcinsel evlilikle ilgili konulardan çok kamuoyunu ilgilendiriyor. 
 

Kaynak: Diyarbakır Söz