İrlanda kiliselerinde çocuk tacizi iddiaları

BBC belgeselinin zan altında bıraktığı Kardinal, taciz kurbanlarından özür diledi

İrlanda kiliselerinde çocuk tacizi iddiaları

İngiliz yayın kuruluşu BBC'de geçen hafta yayımlanan ve İrlanda Katolik Kilisesi'nin lideri Kardinal Sean Brady'nin 37 yıl önce kilisedeki taciz olaylarının gizlenmesinde rol oynamakla itham edildiği belgeselin yankıları sürüyor.

''Katolik Kilisesi'nin Utancı'' adlı belgeselde, 1975 yılında pedofil rahip Brendan Smyth ile ilgili bazı cinsel taciz şikayetlerini polise ve ailelere bildirmemekle suçlanan Kardinal Brady, istifa çağrılarının artması üzerine Rahip Smyth'in çocukken taciz ettiği Brendan Boland'dan kamuoyu önünde özür diledi.

Daha önce yaptığı açıklamalarda istifa etmeyeceğini bildiren Brady, bu kararını yineleyerek rahip Brendan Smyth'in tacizlerine maruz kalan çocukların ailelerine bu konuda bilgi verilmesi gerektiğini kabul etti.

Brady, ''Veliler kesinlikle durumdan haberdar edilmeliydi, bu çok açık. Brendan Boland ve diğer mağdurlardan özür diliyorum'' dedi.

Roma Katolik Kilisesi'nin İrlanda ve Kuzey İrlanda'daki en yüksek temsilcisi konumunda bulunan Kardinal Sean Brady, İrlanda'yı sarsan belgeselin yayımlanmasının ardından, ''1975'te genç bir din adamı olarak kendisine söyleneni yaptığını ve Brendan Smyth ile ilgili görüşmelerde tuttuğu notları kilisedeki üstlerine rapor ettiğini'' söyleyerek kendini savunmuştu.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz