İslam ümmetinin konferansı

Dünya Müslüman Alimler Birliği ve Suriye Alimler Birliği'nce İstanbul'da düzenlenen ''Suriye Halkını Destekleyen İslam Ümmetinin Konferansı'' sona erdi.

İslam ümmetinin konferansı

Cevahir Otel'de dün başlayan konferansın sonunda, Uluslararası Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Muhammed Ali el-Karadaği, İslam alimleri tarafından Suriye'de şiddetin son bulması ve Suriye halkına yardım edilmesi yönünde mesajların yer aldığı, 5 fetvanın verildiği sonuç bildirgesini Arapça okudu.

Suriye Ulusal Konseyi Üyesi Mahmut Osman da konferansın sonuç bildirgesinin 19 maddeden oluştuğunu, bildirgede 13 hususta 5 fetvanın verildiğini, aynı zamanda İslam ümmetinin Suriye halkının yanında olduğu mesajının yer aldığının açıklandığını kaydetti.

Osman, ''Konferansın sonuç bildirgesinde çok önemli kararlar alındı. Bu kararlarda Suriye halkı ile artık fiili etkisi olacak adımların atılmasının dinen ve şeri açıdan vacip olduğu belirtildi. İslam alimleri artık seyirci kalmanın ve uzaktan seyretmenin caiz olmadığını söylediler'' dedi.

Bildirgede yer alan fetvaların önemli mesajlar verdiğine dikkati çeken Mahmut Osman, şunları kaydetti:

BÖLGESEL YÖNETİM ANLAYIŞI

''Alınan fetvalardan ilki; 'Suriye halkının yanında yer almak dinen vaciptir'. İkinci fetva ise 'İslam aleminin liderleri, siyasi, maddi ve manevi her açıdan Suriye halkına yardım etmeleri noktasında kararlar almaları vaciptir. Suriye halkına kendini savunabilmeleri için silah ve mühimmat verilmesi artık vaciptir'. Üçüncü fetva ise 'Suriye ve Beşşar Esed rejimine yardım etmek dinen haramdır' denildi. Suriye halkının haklı mücadelesini alimlerin açıklaması gerektiğinin dinen vacip olduğu belirtilen dördüncü fetvada da, 'Alimler susmamalıdır' kararı alındı. 'Kimliği, rengi, mezhebi ne olursa olsun kimliğine göre insanları öldürmek caiz değildir' şeklinde de son fetva verildi.''

Konferansın, İslam ümmetinin Suriye halkına yardım ve dayanışma sağlanmasını teşvik etmeyi amaçladığını ifade eden Osman, konferansta iki gün boyunca ''Suriye halkına yönelik nasıl adımlar atılabilir?' ve 'Dayanışma, organize şekilde nasıl yapılır?' gibi konuların tartışıldığını ve kararların alındığını kaydetti.

Konferansa katılanlar arasında Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, Suriye Alimleri Birliği ve Suriye Ulusal Konseyi Üyesi Yaser Mesheddi ve Suriye Halkı ile Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Fatih el-Ravi de yer aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz