İspanya, kesintili 2013 bütçesini onayladı

İspanyol Meclisi, yaklaşık 13 milyar avroluk kesintiyi öngören 2013 yılı devlet bütçesini kabul etti.

İspanya, kesintili 2013 bütçesini onayladı

İspanya'da sağ görüşlü hükümetin eylül ayında sunduğu 2013 yılı devlet bütçesi taslağı Senato ve Meclis'te yapılan görüşmelerden sonra üzerine yapılan 89 düzeltme sonrasında kabul edildi. Hükümet, 2013 yılında kamu açığının gayrisafi yurt içi milli gelire oranını yüzde 4,5'e indirme hedefiyle AB'ye verdiği taahhütleri yerine getirmek için bütçede yapılan kesintileri savundu.

Muhalefet partileri de bütçede hedeflenen gelirlerin ''gerçekçi olmadığını'' savunup, kesintileri ''sosyal ve adil olmadığı'' için eleştirdi.

2013 bütçesindeki en önemli ayrıntılardan biri ise İspanya'nın kamu borcu yüksek özerk yönetimlerine kredili likidite desteği vermek için kullanılacak olan 23 milyar avroluk Likidite Fonu'nun kabul edilmesi oldu.

Eğitim, sağlık, altyapı ve yerel yönetimlere ayrılan kaynaklar gibi birçok alanda kesintiler öngören 2013 yılı bütçesinde yapılan tek artış yüzde 1 ile emeklilerin maaşına olacak.

Öte yandan İspanya'da ekonomik krizin etkisiyle ortaya çıkan halk hareketi ''Öfkeliler'', bütçenin kabul edilmesini protesto etmek için ''cenaze yürüyüşü'' adı altında protesto organize ederek, meclis binasına yürüdü. ''Yastayız'' yazılı pankartla yürüyen yüzlerce kişi, tepkilerini siyah kıyafetler giyerek gösterdi. ''Adalet, sağlık ve eğitim haklarını inkar eden bu bütçe bir cenaze törenine layıktır'' diyen göstericiler, okudukları manifestoda ''etkisini yitirmiş ve yolsuzlaşmış bu siyasi sisteme karşı kararlı mücadelemizi devam ettireceğiz. Bu bütçe, açlık ve sefaletin bütçesidir ve demokrasi tarihinde bugüne kadar vatandaşa karşı görülmemiş bir saldırıdır'' görüşünü savundu.

Polisin ise geçmiş dönemlerde olduğu gibi meclisin çevresini demir parmaklıklarla kapatması dikkati çekti.

Bu arada 25 Eylül tarihinde yapılan ''meclisi kuşat'' adlı eylemde gözaltına alınan 35 kişiden 27'si ''İspanyol polisinin, 48 saatlik gözaltı süresince kendilerine işkence yaptığını'' savunup, suç duyurusunda bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz