İspanya'da 34 yıllık yolsuzluk!

İspanya'da Katalonya özerk yönetiminde başkanlık yapan Jordi Pujol'un 3 milyar avro gibi bir parayı zimmetine geçirdiğini basına itiraf etti. İtirafın ardından Pujol'un elindeki tüm imtiyazlar alındı.

İspanya'da 34 yıllık yolsuzluk!

İspanya’nın Katalonya Özerk Yönetimi’nde başkanlık yapan ve İspanya’da kurulan koalisyon hükümetlerinde kilit politikacı olarak adını duyuran Jordi Pujol, basına gönderdiği iki sayfalık bir kabul yazısında yurt dışında para sakladığını itiraf ederek toplumdan özür diledi. CDC partisi (Convergencia Democratica de Catalunya) onursal başkanlığı ve CIU (Convergencia y Union) partisi federasyonun kurucu başkanlarından da olan Jordi Puyol’un yurdışına kaçırdığı nakitin 3 milyar avroyu üstüne gecirdiği belirtiliyor.

Puyol’un Katalunya özerk Yönetimi başkanı olduğu İkinci sene süresince hükümet ihalelerinden işadamlarından partisine ve ailesine yüzde 3 komisyon aktardığı açıklandı. Ünlü Katalan politikacının çeşitli üniversitelerce kendisine tanınan onursal doktora ödüllerinin de geri alınacağı duyuruldu. Puyol’un itirafı neticesi savcılığın harekete geçtiği ve ünlü politikacıyı 15 Eylül tarihinde mahkemeye çağırdığı açıklandı. Katalunya’nın bağımsızlığını savunan ve önümüzdeki Kasım ayında bağımsızlık referandumu düzenleyeceğini duyuran CIU partisinin kurucusu olan eski başkanının bu itirafı ayrılıkçılarda tam anlamı ile Flaş şok etkisi yarattı.


Jordi Pujol, yolsuzluğun ortaya çıkmasından sonra Katalan Milliyetçi Partisi tarafından ödenen tüm giderleri elinden alındı. Skandalın ortaya çıkmasından sonra ekonomik kriz yaşayan İspanyollar için diğer politikacılar da artık birer şüpheli.

Kaynak: Cumhuriyet Gazete İnternet Yayını

Kaynak: Diyarbakır Söz