İspanya'da ekonomik kriz, alarm satışını artırdı

Ekonomik kriz İspanya'da güvenlik sorunları da yaratmaya başlarken, ülkede günde ortalama 344 hırsızlık vakası yaşandığı ve buna bağlı olarak alarm satışlarında artış gözlendiği belirtildi.

İspanya'da ekonomik kriz, alarm satışını artırdı

İspanya İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre, 2012'nin ilk 9 ayında toplam 92 bin 911 ev hırsızlığı vakası görüldüğü ve 2011'in aynı dönemine oranla yüzde 24,5 artış olduğu bildirildi.

Hırsızların en çok kıyı kentlerindeki yazlık evlere girdiği kaydedilirken, Almeria, Alicante, Valencia, Tarragona, Girona ve Balear Adaları'nın listede ilk sırada yer aldıkları ifade edildi.

Evine hırsız girenler arasında eski Barcelona teknik direktörü Johan Cruyff gibi ünlüler de bulunuyor. Ayrıca, hırsızlıkla bağlantılı şiddet olaylarında da yüzde 7,2'lik artış olduğu belirtilirken, son olarak 19 Kasım'da Girona kentindeki ünlü bir işadamı evine giren hırsızların tehditleri sonrasında nefes darlığından hayatını kaybetmişti.

Öte yandan hırsızlık olaylarının ülkedeki alarm satışlarını da artırdığı ortaya çıktı.

Ulusal İstatistik Enstitüsü'nün raporunda, krizden dolayı kemer sıkmak zorunda kalan ailelerin, araba veya beyaz eşya almak yerine ellerindekini korumak için alarm almaya yöneldikleri ifade edildi.

Ortalama olarak alarm fiyatlarının bin avro olduğu ve kontrol için aylık 30 avro kira ödendiği bildirildi.

İspanya'daki en yaygın güvenlik şirketlerinden Securitas Direct de kendilerine gelen alarm uyarılarının geçen yıla oranla bu yıl 321 daha arttığını açıkladı. Yetkililer, soygunların en çok cumartesi günleri gece 23.00 ile sabaha karşı 04.00 arasında olduğunu ve Madrid, Barcelona, Valencia kentlerinde alarmların çok daha fazla çaldığını dile getirdiler.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz