İşte peşmerge gücü

IKBY Başkanı Barzani, gazetecilerin terör örgütü PKK militanlarının ve Şii Haşdi Şabi milislerinin operasyona katıldığına yönelik iddialar çerçevesinde "Sincar (Şengal) operasyonunda başka güçler var mıydı?" sorusunu cevapladı: “Peşmergenin dışında hiçbir güç bu operasyona katılmamıştır.”

İşte peşmerge gücü

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, terör örgütü PKK ve Şii Haşdi Şabi milislerinin de operasyona katıldığına dair iddiaları yalanladı. Barzani, Peşmerge dışında hiçbir gücün Sincar (Şengal) operasyonuna katılmadığını belirterek, "Sadece Peşmerge Şengal'i kurtarmış ve zafer elde etmiştir. Şengal'de Kürdistan bayrağı dışında hiçbir bayrağa müsaade edilmeyecektir. Başka güçler var olsaydı şimdiye kadar neredeydiler?" dedi.

Barzani, Sincar'ın terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılmasının ardından ilçe merkezine gelerek burada bir basın toplantısı düzenledi. Barzani, operasyona koalisyon güçlerinin havadan destek verdiğini, Peşmergenin ise karadan tüm bölgeleri kontrol altına aldığını söyledi. Başka herhangi bir askeri gücün operasyonda yer almadığı bilgisini paylaşan Barzani, her harekat için detaylı planlar hazırladıklarını kaydetti.

Sincar'ın kurtarılmasından dolayı bölgede yaşayan Yezidi halkını kutlayan Barzani, "Bugün verdiğimiz sözü yerine getirdik. Bu zaferle ortaya çıkmıştır ki Yezidi kardeşlerimiz yalnız değildir, tüm Kürdistan halkı onların arkasındadır. Yine Yezidilerin Kürdistan'ın asli bir unsuru olduğu ıspatlanmıştır. Yezidiler kendine güvensin ve başlarını dik tutsun, bu zaferle intikamları alınmıştır" diye konuştu.

ABD ve diğer koalisyon güçleri ile "dost ülkelere" teşekkür eden Barzani,"Şengal zaferi, Kürtler için büyük öneme sahiptir. Düşman bir daha Kürtlere saldırmayı ve onlara zulmetmeyi aklından geçirirse intikamın misliyle alınacağını bilmelidir. Bu zafer, çevredeki bölgeler için de çok önemlidir. Özellikle Musul operasyonuna büyük etkisi olacaktır" ifadesini kullandı.

Barzani, terör örgütü DAEŞ tamamen yok olmadığı sürece savaşın devam edeceğini belirterek, "DAEŞ'e karşı mücadele sadece Peşmergenin değil, hepimizin savaşıdır. O nedenle işbirliğine ve ortak hareket etmeye ihtiyacımız var" dedi.

Sincar merkezini kontrol etmeyi başardıklarını anlatan Barzani, diğer bölgelere yönelik operasyonlar için bir şey söylemenin henüz erken olduğunu dile getirdi.

Barzani, gazetecilerin terör örgütü PKK militanlarının ve Şii Haşdi Şabi milislerinin operasyona katıldığına yönelik iddialar çerçevesinde "Sincar operasyonunda başka güçler var mıydı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Peşmerge operasyon başlatmadan ve Şengal'i kurtarmadan önce herhangi bir çevrenin birşey yapabildiğine şahit olmadık. Şengal Peşmergenin kanıyla kurtarılmıştır ve her şekilde Kürdistan bölgesine aittir. Peşmergenin dışında hiçbir güç bu operasyona katılmamıştır. Sadece Peşmerge Şengal'i kurtarmış ve zafer elde etmiştir. Şengal'de Kürdistan (IKBY) bayrağı dışında hiçbir bayrağa müsade edilmeyecektir. Başka güçler var olsaydı şimdiye kadar neredeydiler?"

Şengal ilçesinin vilayet olması için Bağdat hükümetiyle görüşeceklerini aktaran Barzani, bölgedeki Araplar içerisinde DAEŞ'e yardım etmeyenlere destek olacaklarını ve onları koruyacaklarını kaydetti. Barzani, ayrıca terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılan ilçenin yeniden imarı için uluslararası camiadan yardım istedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz