Kaçışlar devam ediyor

Terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki Irak'ın Kerkük kentine bağlı Havice ilçesinden kaçan 33 sivilin Peşmerge mevzilerine sığındığı bildirildi.

Kaçışlar devam ediyor

Kerkük Güneybatı Cephesi Peşmerge Komutanı Yarbay Kaka Reş Lacdin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "DAEŞ'in, sınırlarını çok dikkatli bir şekilde kontrol altına almasına rağmen Havice ilçesinden kaçışlar devam ediyor. Dün gece 33 kişiden oluşan 6 aile mevzilerimize ulaştı." dedi.

Örgütün 2 yıldan uzun süredir elinde tuttuğu Havice'den kaçışların her geçen gün arttığına dikkati çeken Lacdin, kaçan sivillerin Peşmerge mevzilerine ulaşabilmesi için ortalama 3 gün yürüdüklerini söyledi.

Lacdin, kontrolü altındaki bölgelerde yaşayan sivillerin kaçışına mani olmak için örgütün acımasız uygulamalara başvurduğunu belirterek, Peşmerge mevzilerine giden yolların mayın veya bomba tuzaklarıyla döşendiğini, sivillerin fark edilmesi halinde ise yaylım ateşine tutulduklarını dile getirdi.

Bazı militanların kaçışlara göz yummak için sivillerden haraç aldığına da değinen Lacdin, "Havice'den, Tikrit, Şırgat ve diğer bölgelere sığınmak isteyen sivillerden militanlar aile başı 500 dolar haraç alıyor." diye konuştu.

"İki torunum bastıkları mayının patlaması sonucu öldü, cenazelerini bile alamadık"

Kaçan sivillerin arasında yer alan 59 yaşındaki Hatice Meri, "Canımızı bu canilerden kurtarmak için ölüm yolunu seçtik. İki torunum bastıkları mayının patlaması sonucu öldü, cenazelerini bile alamadık. Öldükleri yerde bıraktık." dedi.

Meri, gündüzleri tarlalarda gizlenip, gece de yürümeye devam ederek bulundukları bölgeye gelebildiklerini ifade etti.

Havice'de hayatın bittiğini herkesin evini geride bırakarak kaçmak istediğini söyleyen Kenan Mücbil ise şunları kaydetti:

''Havice'de özellikle son bir ay içinde yiyecek ve içecek kalmadı. Stoklarımız çoktan tükendi. Son günlerde ekmek kırıntılarıyla yaşam mücadelemizi sürdürdük. Üç gündür yollardayız. Mayın korkusuyla hepimiz birbirimizin peşinden yürüdük. DAEŞ'in saldırısından dolayı da çoğu zaman tarım arazilerinden emekleyerek geçtik." Terör örgütü DAEŞ, Haziran 2014'ten bu yana Havice ilçesini elinde tutuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz