Görüş Bildir

"Kerkük'te tüm demokratik haklar sonuna kadar kullanılacak"

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, Kerkük'te tüm demokratik haklarını kullanacaklarını, Irak ordusunun kentin sınırlarında konuşlandırılması gerektiğini belirtti.

ITC Başkanı Salihi, yardımcısı Hasan Turan ile beraber Kerkük'te basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ikili, son dönemlerde ITC bürolarına yönelik saldırılar, kentin güvenliği, yaklaşan yerel ve genel seçimlere dair açıklamalarda bulundu.

Kerkük kentinin sınırlarına Irak ordusunun konuşlandırılması gerektiğini dile getiren Salihi, ''Kerkük'ün güneyindeki Dakuk ilçesi ve kuzey sınırındaki Altunköprü kasabası ve Dibis ilçesi sınırına Irak ordu gücü konuşlandırılmalı. Bu sınırlar, kentin güvenliği için oldukça önemlidir.'' dedi.

-"Kerkük'teki hadiseler Türkiye, İran ve Suudi Arabistan'ı da etkileyecektir"

Kerkük'te mayıs ve aralık aylarında yapılacak genel ve yerel seçimler öncesi şiddete başvuran, süreci kötü etkilemek isteyen bazı siyasi tarafların olduğuna dikkati çeken Salihi, ''Kerkük'te artık hiçbir şey 16 Ekim 2017 öncesi gibi olmayacak. Merkezi hükümetin güvencesine giren Kerkük'te tüm demokratik haklar sonuna kadar kullanılacak.'' diye konuştu.

 Salihi,''Kerkük'te asayiş bozulursa Irak, Irak'ın güvenliği bozulursa bölge ülkeleri etkilenir. Irak ve Suriye'deki hadiselerin komşu ülkelerde mutlaka yansımaları olacaktır. Bu gelişmeleri hiç kimse hafife almasın, çünkü bir petrol kenti ve tüm etnik ve mezhep gruplarının yaşadığı Kerkük'teki hadiseler artık Türkiye, İran ve Suudi Arabistan'ı da etkileyecektir.'' ifadelerini kullandı.

-ITC Kerkük bürosuna saldıranlar yakalandı

ITC Başkan Yardımcısı Turan da dün Kerkük'teki askeri bürolarına gerçekleştirilen roketatarlı saldırının faillerinin polisin Askeri semtindeki baskınında yakalandığını belirtti.

Irak'a ait güçlerin Kerkük'ü 16 Ekim 2017 tarihinde kontrol etmesiyle siyasi, ekonomik otorite ve çıkar kaybeden bazı grupların kentte istikrarın sağlanmasını istemediğini belirten Turan, ''Siyasi anlamda güç kaybedenler bürolarımıza saldırı düzenleyerek Kerkük'ün istikrarını bozmak istiyorlar. Tüm bu yasa dışı çabaların kendilerine hiç faydası olmayacaktır.'' şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi