"Kürt yönetimi beni savunacak"

Haşimi: ''Kürt yönetimi, beni savunma konusunda kararını verdi ve geri adım atmayacaktır''

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, Kürt yönetiminin kendisini savunma konusunda kararını verdiğini ve bundan geri adım atmayacağını belirtti.

Haşimi, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, Kürt yönetiminin kendi davasıyla ilgili tutumunun net olduğunu ifade etti.

''Kürt yönetimi beni savunacak ve bu konuda geri adım atmayacaktır'' diyen Haşimi, ''Irak İçişleri Bakanlığı, Kürt tarafından benim teslim edilmemi istemesi Bağdat'ta yapılacak olan Arap zirvesinin başarılı olmasını engelleyecektir. Bu talep, Irak'taki siyasi durum ve ulusal uzlaşı gerçeği hakkında olumsuz sinyaller verecektir'' ifadesini kullandı.

Haşimi'nin sözcüsü tarafından ayrıca yapılan yazılı açıklamada ise, ''İçişleri Bakanlığı, masumları kovuşturma ve haklı sebep olmaksızın Kürt yönetimine baskı yapmak için çaba harcayacağına gerçek katil ve teröristlerin yakalaması için uğraşsın. Kürt yönetimi, mazlum olan Haşimi'yi savunma konusunda cesur bir şekilde tutumunu netleştirdi. Bu aşamadan sonra geri adım atması mümkün değil'' dedi.

Irak İçişleri Bakanlığı, geçen pazar günü yayımladığı bildiride, Irak'ın kuzeyindeki yetkililerden Tarık El Haşimi'nin adli makamlara teslim edilmesi istenirken, Haşimi'nin ülkeden kaçmaya çalıştığına dair güvenilir bilgi alındığı bildirilmişti.

Irak Yüksek Yargı Konseyi, tutuklanan bazı korumalarının, ifadelerinde, şiddet eylemlerini El Haşimi'nin direktifleri doğrultusunda yaptıklarını öne sürmesinden sonra Tarık El Haşimi ve beraberindeki 14 kişi hakkında anayasanın terörle ilgili 4. maddesi uyarınca tutuklama kararı vermişti.

Erbil kentinde bulunan Haşimi, hakkındaki suçlamaları reddediyor.          

Kaynak: Diyarbakır Söz