Görüş Bildir

Kuzey Irak'ta 3 günlük yas

IRAK'ta, 1963 ile 2003 arasında Baas rejimi döneminde Enfal'e (kıyım) uğradığı belirtilen Kürtler'den 730'unun kemiklerinin bir toplu mezarda bulunup Süleymaniye'ye getirilmesi nedeniyle Bölgesel Kürt Yönetimi bugünden itibaren 3 günlük yas ilan etti.

Kuzey Irak'ta 3 günlük yas

Bölgedeki Kürt haber sitelerinin haberine göre, Irak'ta Baas rejimi döneminde öldürülen Kürtler'den 730'unun kemikleri Irak'ın güneyinde yer alan Divaniye kenti yakınlarındaki Mihal Çölü'nde bir toplu mezarda bulunduktan sonra Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentine getirilmesi nedeniyle dün tören düzenlendi.

KUZEY IRAK'TA ÜÇ GÜNLÜK YAS

Kürt Bölgesel Yönetimi Başkan Yardımcısı Kosret Resul Ali ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin eşi Heroğan Talabani'ninde katıldığı törende, Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani bir konuşma yaptı. Barzani, Baas rejimi döneminde Araplaştırma politikalarının uygulandığı yerleri kaybetmek istemeyenlerin 140'ıncı maddenin yerine getirilmesine engel olduklarını belirterek, bugün Saidiye, Celawle ve Kerkük gibi yerlerde uygulanan siyasetin de bundan kaynaklandığını ifade etti.

Irak Hükümeti ve özellikle de Baas rejiminin Kürt halkına karşı her türlü enfal girişimini hak olarak gördüğünü söyleyen Neçirvan Barzani, şöyle dedi:

"Ancak, Kürtler diğer özgürlük isteyen halklar gibi diktatör rejimleri yıkacak ve özgürlük iradesini başarıya ulaştıracaktır"dedi.

ŞOVENİST SUÇLARIN BELGELERİ

Başbakan Barzani, bulunan toplu mezarların Kürt halkına karşı işlenmiş şovenist suçların belgeleri olduğunu söyledi. Barzani, "Bu nedenle uluslararası kamuoyuna Kürtler'in uğradığı jenosidleri tanıtmak için durmadan çalışmalara devam edeceğiz. Irak hükümetinin, Irak Yüksek Mahkemesi’nin kararlarını yerine getirmesini sağlamak için ısrarcı olacağız. Ayrıca Irak Parlamentosunun da Kürtlere karşı uygulanan enfal, jenosid ve kimyasal saldırılar ile ilgili aldığı kararları da yerine getirmesini sağlayacağız. Bu suçlardan dolayı bugüne kadar idam edilenler insanlık suçu işleyenler için örnek oluşturuyor. Ancak, cezalandırılmamış suçlular halen var ve maalesef onların faşist, katliamcı ve Kürdistan halkına ve onun haklı taleplerine karşı düşmanca düşünceleri halen devam ediyor."

BAAS REJİMİ DÖNEMİNDE YAŞANDI

Avrupa'da yayın yapan Rudaw gazetesinde yer alan habere göre, toplu mezarda bulunan ve yapılan incelemeler sonucunda Çemçemal'e bağlı Kerehencir ve Kadiriye nahiyelerinden oldukları tespit edilen 730'kişinin kemikleri bugün Çemçemal'deki şehitlikte toprağa verilmesi beklenirken, bölgesel Kürt yönetimi bugünden itibaren 3 günlük yas ilan ettiğini duyurdu. Bölgesel Kürt Yönetiminin Şehit ve Enfaller Bakanı düzenlediği toplantıda, 730 kişinin toprağa verilmesi nedeniyle hükümet olarak yarından itibaren bugünden başlamak üzere 3 günlük yas ilan edildiğini açıkladı.

Irak'ta 1963 ile 2003 arasında süren Baas rejimi döneminde kadın, erkek, çocuklardan oluşan yaklaşık 182 bin Kürt'ün enfale (kıyıma) uğradığı, bugüne kadar açılan 54 toplu mezarda sadece 2 bininin kemiklerine ulaşıldığı belirtildi

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi