Lieberman: Özür hariç her şey olur

Mavi Marmara krizi sonrası Türkiye'ye yönelttiği sert eleştirilerle tanınan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Kudüs'te bir grup Türk gazeteciye konuştu. İlişkilerin normalleşmesi için pekçok neden olduğunu belirten Lieberman, "Özür hariç her şeye hazırız" dedi.

Lieberman: Özür hariç her şey olur

Mavi Marmara olayında Türkiye'yi suçladı, koltuk krizinin mimarı sayıldı... İsrail'de Netanyahu hükümetinin küçük ortağı, Evimiz İsrail Partisi'nin lideri ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Türk basınından bir grup gazeteciyle Kudüs'te görüştü.

Radikal, Milliyet ve Habertürk gazetelerinde yer alan haberlere göre, Lieberman ilişkilerin normalleşmesi için hemen her şeyi yapmaya hazır. "Toplantılara Türk kahvesi içmeden başlamam" diyen Lieberman, şöyle konuştu:

"Türkiye ile sorunlarımızı üst veya alt düzey toplantılarda tartışmaya hazırız. Biz gerçekten sadece Mavi Marmara değil, İran sorununu, Gazze'yi ya da Hamas'a desteği tartışmaya hazırız. Ama vatandaşlarımızı ne şekilde koruyacağımızı tartışmaya hazır değiliz."

Lieberman, Mavi Marmara için özür konusunun Türkiye için aslında yan bir konu olduğunu da iddia etti. Lieberman, "Mavi Marmara açık bir provokasyondu ve askerlerimizin hayatını koruma hakkına sahiptik. Açıkçası İsrail'in özür dilemek için bir nedeni yok. İsrail özür dilese bile bu hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Başbakan Tayyip Erdoğan özrün ilişkileri geliştirmeyeceği ve bunun Türkiye için ek bir şart olduğunu tekrarladı. Türkiye 'nin Gazze'deki ablukanın kaldırılması, 1967 öncesi sınır hatlarına geri dönülmesi, tazminat gibi şartlar içeren uzun bir listesi var. Ama bu, anlaşmazlıkları çözmek için iyi bir yol değil" diye konuştu.

Türkiye-İsrail ilişkilerinin kötüleşmesinin Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun stratejik bir kararı olduğunu ve Mavi Marmara'dan çok önce başladığını belirten Lieberman, "Erdoğan, İslam dünyasının lideri olma şartının İsrail'e karşı olmaktan geçtiğini düşünüyor" görüşünü savundu.

Lieberman, Suriye'li muhaliflere yardım etmeyi önerdiklerini de söyledi ve "Biz insani yardım önerdik ama onlar reddetti" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz