Maliki Hükümeti'ni düşürmek için yeni girişim

Meclis Başkanı Nuceyfi, 2-3 gün içinde mecliste Maliki için güvenoylaması yapılacağını açıkladı

Maliki Hükümeti'ni düşürmek için yeni girişim

Irak Milli Meclisi Başkanı Usame en-Nuceyfi, Başbakan Nuri el-Maliki'nin düşürülmesi için başlatılan girişimin sürdüğünü ve 2-3 gün içinde mecliste Maliki için bir güvenoylaması yapılacağını açıkladı.

Nuceyfi, bugün mecliste düzenlediği basın toplantısında, meclisteki siyasi tarafların Başbakan Maliki'ye karşı güvenoylaması yapılarak düşürülmesi için gerekli çalışmaları sürdürdüğünü, bu yönde hazırlanan talebin önümüzdeki günlerde meclis başkanlığı makamına sunulacağını belirtti.

Irak Anayasası'na göre meclisteki bu yeni süreç, bir grup milletvekilinin başbakanla ilgili iddiaları Meclis Başkanlığı'na sunması ve başbakanın bu iddialara vereceği yanıtların ardından hakkında güvenoylaması yapılması şeklinde seyredecek.

MALİKİ HÜKÜMETİ

Meclis Başkanı Nuceyfi, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "Başbakan'ın milletvekillerinin sorularına verdiği yanıtlardan memnuniyet duymayanlar çoğunlukta olursa Başbakan'dan güvenoyu çekilecek. Başbakan'ın vereceği yanıtlarla ilgili olumlu kanaat oluşursa bu durum meclisi ilgilendirir. Güvenoyunun çekilmesi ile ilgili herhangi bir değişiklik yoktur. Siyasi tarafların girişimi devam etmektedir. Başbakan'ın meclise gelip soruları cevaplaması için hazırlıkları yürüten bir komisyon var. Başbakan'ın meclise çağrılmasıyla ilgili talep 2-3 gün içerisinde meclise sunulacak."

Maliki Hükümeti kurulmadan önce siyasi liderlerin 2010'da Erbil'de imzaladıkları anlaşmaya gönderme yapan Nuceyfi, bu anlaşma temelinde Başbakan Maliki'ye reformlara gitmesi ve diyalog yolunu seçmesi için pek çok fırsat tanıdıklarını ancak çabaların hiçbir sonuç vermediğini, yalnızca zaman ve enerji kaybına neden olduğunu belirtti.

DURUM DÜZELTMESİ

Nuceyfi, mevcut durumu düzeltmek için bir girişime ihtiyaçları olduğunu ve son sözün meclise ait olduğuna inandığını belirterek, "Meclis neyi uygun görürse o halkın görüşüdür. Herkes buna saygı göstermelidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin, Maliki'den güvenoyunun çekilmesiyle ilgili talebi meclis genel kurluna neden sunmadığının sorulması üzerine Nuceyfi, "Herhangi bir rakama ya da talebe gerek olmadan güvenoyunu çekme talebinde bulunmak Cumhurbaşkanı'nın anayasal yetkisi dahilindedir. Ama Sayın Cumhurbaşkanı, talepte adları ve imzaları bulunanların sayısının, meclisteki üye sayısının yarısından fazla olduğundan emin olmak istedi. Maliki'den güvenoyunun çekilmesi için ikinci yol ise Başbakan'ın mecliste sorulara cevap vermesi suretiyle yapılacak oylamadır. İkinci yola da saygı gösterilmelidir" şeklinde konuştu.

Başbakan Nuri Maliki'nin liderliğindeki Kanun Devleti koalisyonunun, Meclis Başkanı'nın (Nuceyfi'nin) düşürülmesi için girişim başlatacağının hatırlatılması üzerine ise Nuceyfi, şu yanıtı verdi:

GÜVENOYU ÇEKİLMESİ

"Başbakan'dan güvenoyunun çekilmesi için talepler varsa buna saygı gösterilmelidir. Şiddetli tepki gösterilerek ithamlarda bulunulmamalı ve siyasi ortaklar korkutulmamalıdır. Herkes anayasal çerçevede davranmalı ve halkın iradesine saygı gösterilmelidir. Ben Meclis Başkanı olarak, hakkımda güvenoyunun çekilmesi yönünde bir talep varsa meclise gönül rahatlığıyla bunu sunarım. Bu mevki, Nuceyfi'nin değil, halkın meclisi yönetmesi için seçtiği kişinindir. Aynı şekilde başbakanlık da Maliki'nin değildir. O makam da Irak Milli Meclis'in hükümeti yönetmesi için seçtiği şahsındır. Demokratik nizama ve demokratik kriterlere bağlı olalım ve tek adamlıktan uzaklaşalım."

Kaynak: Diyarbakır Söz