Maliki'ye öfke büyüyor

Irak'ın başkenti Bağdat'ın batısındaki El-Enbar bölgesine toplanan on binlerce Iraklı gösterici, mahkumların salıverilmesi ve haklarına saygı duyulmasını isteyerek, Maliki yönetiminin politikalarını protesto etti.

Maliki'ye öfke büyüyor

Maliye Bakanının korumalarının serbest bırakılması, tutuklulara, mahkumlara yapılan zulme, çifte standartlığa ve kötü yaşam koşullarına son verilmesi talep edildi.

Bağdat'ın 115 kilometre batısındaki Ramadi şehri yakınında, Bağdat'ı Ürdün ve Suriye'ye bağlayan otoyolda toplanan protestocular, Irak hapishanelerindeki mahkumların salıverilmesi ve haklarına saygı duyulmasını istedi.

-''Hükümeti mezhep çatışması çıkarmaması için uyarıyoruz''-

Başkent Bağdat'ın batısında bir hafta içinde üçüncüsü düzenlenen, Maliki aleyhinde sloganların atıldığı ve ''Onur Çarşambası'' olarak adlandırılan gösterilerde, Maliye Bakanı Rafi el-İsavi'nin 10 koruma görevlisinin gözaltına alınması protesto edildi.

El-İsavi'nin yanı sıra Irakiye Bloku Başkanı Selman el-Cemili ve milletvekilleri de protestoya katıldı.

Göstericiler, ''Hükümeti mezhep çatışması çıkarmaması için uyarıyoruz'', ''Sünniler azınlık değildir'' yazılı pankartlar taşıdı.

-''Eylem mezhepçi değil''-

Maliye Bakanı Rafi el-İsavi, burada yaptığı konuşmada, bu eylemin mezhepçi olmadığını, Sünnilerle Şiiler, Araplarla Türkmen, Kürt ve diğer azınlıklar arasında ayırım yapmadığını ve nerede olursa olsun zulme karşı olduğunu söyledi.

İsavi şöyle devam etti:

"Sünni kesime zulüm yapıldı diye ülkeyi mezhep savaşına çekmek istemiyoruz. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Şerefli Şii Araplar size zulüm yapmadı. Şiilerin bazısı mazlumdur. Kanunu çiğneyenler Şii kisvesi altında zulüm yapmıştır. Bu eylemin bir kişiyi ve korumalarını desteklemesi kabul edilemez. Bu şahıs ben olsam bile. Bizim sıkıntımız ve meselemiz benden ve korumalarımdan daha büyük. Başkalarını pasifize etmek, biriken zulüm, ayırımcılık, çifte standart, yargının siyasete alet olması ve Bağdat'ta ikamet ettiğimiz semtlerin beton bloklarla çevrilmesi Bağdat'ı büyük bir hapishaneye dönüştürmüştür."

Son zamanlarda ortaya çıkarılan krizlerin ve yaşanan sıkıntıların siyasi olduğunu dile getiren İsavi, bu sıkıntıları aşmak için komisyonlar oluşturduklarını, ama hiçbir sonuca ulaşamadıklarını, bunun için sokağa indiklerini, bundan sonra Maliki hükümetiyle görüşmeleri halkın yürüteceğini ve halkın hakkını elde edene kadar yolundan geri dönmeyeceğini söyledi.

Halktan tüm meseleleri görüşmelere açmasını talep eden İsavi, şöyle konuştu:

Irak halkını savunmuyorsunuz

''Siz Iraklıların haklarını savunacaksınız. Biz, siyasetteki ortaklarımızı ikna etmede başarılı olamadık. Siz, görüşmeleri yürüteceksiniz. Tüm meseleleri görüşmelerde sunun. Aranıza sokulmaya çalışılan ve fitne çıkarmaya çalışanlardan sakının. Bu eyleminiz, istekleriniz kabul edilene kadar devam edecektir.''

Göstericiler, Maliye Bakanı'nın korumalarının tutuklanmasının, Başbakan Maliki'nin siyasi rakiplerini tasfiye etmek amacıyla yürüttüğü faaliyetlerin son halkası olduğunu ifade etti.

Ramadi'deki çoğunluğunu Sünnilerin oluşturduğu gruba, Şii ve Kürtlerin yanı sıra diğer mezhep ve etnik grupların da destek verdiği görüldü.

Geçen perşembe günü güvenlik güçleri, Sünni Bakan İsavi'nin evine baskın düzenlemiş, korumalarıyla yardımcılarını gözaltına almıştı. İsavi, milislerin evini ve ofisini bastığını, özel korumalarından 150'sini gözaltına aldığını iddia etmişti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Bağdat ile Bölgesel Yönetim arasındaki sorunların çözümü konusundaki çabaların, Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin tedavi için Berlin'e gitmesinden olumsuz etkilendiğini belirtmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz