Görüş Bildir

Mali'ye Uluslararası Destek Misyonu konuşlandırılacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Mali'de Afrika öncülüğünde Uluslararası Destek Misyonu (AFİSMA) konuşlandırılması kararı aldı.

Mali'ye Uluslararası Destek Misyonu konuşlandırılacak

Güvenlik Konseyi'nin bugünkü oturumunda Mali'deki son durum ve alınması gereken önlemler görüşüldü. Toplantıda oy birliğiyle alınan 2085 sayılı kararda, Mali'deki durumun uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğu belirtilerek, Mali'ye askeri ve politik destek verileceği belirtildi.

Mali geçici yönetiminden bütün taraflarla diyalog geliştirme ve şeffaf seçimlerin düzenlenmesinin istendiği kararda, muhalefet gruplarından da terörist örgütlerle bağlarını kesmeleri istendi.

AFİSMA'nın sivillerin güvenliğinin sağlanması önceliğiyle şimdilik bir yıllık süreyle Mali'de konuşlandırılacağının kaydedildiği kararda, AFİSMA'nın Mali'nin egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı göstererek Mali güvenlik birimlerinin eğitilmesi ve yeniden yapılandırılmasında görev yapacağı belirtildi.

Kararda AFİSMA'nın kaç kişiden oluşacağı belirtilmezken, misyonun kısa sürede ülkenin kuzeyindeki El Kaide bağlantılı örgütlere askeri operasyon düzenlemesi beklenmiyor.

Silahlı gruplar mart ayındaki askeri darbeyle oluşan iktidar boşluğundan bu yana Mali'nin kuzey bölgelerinde kontrolü ele geçirmeye çalışıyor.

Ülkede meydana gelen siyasi boşluktan yararlanan Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi nisan ayında Gao, Timbuktu ve Kidal bölgelerindeki ordu kamplarına saldırı düzenleyip, askerleri oradan çıkarmayı başarmıştı.

Tavarık isyancılarını temsil eden Azavad Hareketi ve Selefi eğilimli Ensaruddin Hareketi, nisanda ülkenin kuzeyindeki pek çok bölgede kontrolü ele geçirirken, Azavad Hareketi tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmişti.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi