Meclis'te gergin Suriye oturumu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM Genek Kurulu'nu Suriye'de yaşanalar konusunda bilgilendirdi.

Meclis'te gergin Suriye oturumu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda, Suriye'de yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Davutoğlu’nun konuşması sırasında ve sonrasında TBMM’de tartışmalar yaşandı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''Türkiye olarak bundan sonra da Ortadoğu'da değişim dalgasını yöneteceğiz. Bu değişim dalgasının öncüsü olmaya devam edeceğiz. Ortadoğu'da kardeş halklarla kucaklaşmak yerine dikta rejimleriyle kucaklaşanların yeni anlayışı anlamaları mümkün değil'' dedi.

"Daha ortada Arap uyanışı yokken Suriye'yi uyarmıştık" diyen Davutoğlu, "Esad kentleri açık hapishanelere çevirmeye başlayınca, kentleri toplu cezalandırma yoluna gidince ve camileri bombalayınca biz de Suriye rejimine karşı tavrımızı açıkça ortaya koymaya başladık" dedi. Meşruiyetini halkın iradesinden alamayan rejimlerin sonunun geldiğini belirten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de demokrasi talebinin sokaklardan geldiğini vurguladı.

'HALKLARIN YANINDA YER ALACAĞIZ'

"Yaşananları komplolarla izah etmeye çalışmak bölge halkına hakarettir" diyen Davutoğlu, "Biz azınlık iktidarlarının değil, kendi geleceğini tayin etmeye çalışan halkların yanındayız. Bizim için bu bölgede etnik, dini ve mezheplere dayalı köken tehdit değil, zenginliktir" şeklinde konuştu. Genel Kurul'da, Suriye konusunda milletvekilleri bilgilendiren Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Türkiye'nin sandık talep eden Suriyelilerin yanında yer alması taktir edilecek bir davranıştır. Harekete geçmek için daha kaç bin insanın hapse girmesi ve ölmesi gerekiyordu. Zulümden kaçıp bize sığınanlara "evinize dönün" basiretsizliğini göstermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

ATIŞMALAR YAŞANDI

Muhalif vekil: Sayın Dışişleri Bakanı 'acizlik' olarak hakaret etti. Buna yanıt vermek istiyorum. Vekilim ve aciz değilim.

Sadık Yakut: 15'er dakika konuşma yapacaksınız. Grubunuz çıkacak, 15 dakika söz vereceğim. Grup adına siz çıkın. Henüz gruplar söz istemedi.

MHP'li Vural: Muhalefetle ilgili değil. Grupla ilgili değil. Vekille ilgili. Millete hakaret etmesine izin veremezsiniz.

CHP'Lİ OSMAN KORUTÜRK: DIŞ POLİTİKA YERE BASMIYOR

"Kavgacı üslubu yadırgasam da Davutoğlu'na bilgilendirme için teşekkür ediyorum. Burada söyleyeceklerimizi de can kulağıyla dinlemesini tavsiye ediyorum. Sayın bakanın izahatın hiçbir noktasını tatminkâr bulmadığımı üzüntüyle belirtmek istiyorum. Sayın Bakan 'vicdandan, Suriye halkının olumsuzluklarından söz etti. Peki Sudan halkı olumsuzluk yaşamıyor mu? Türkiye Suriye konusunda önerdiği politikalarla uluslararası camiada yalnızlığa itilmiştir. Türkiye, ortada göç olgusu yokken Suriyeli göçmenlere kapının açık olduğunu söylemiştir. Türkiye, Suriye'ye karşı bir askeri harekât olgusu istediği yönünde bir algı oluşturmuştur. Hükümetin son bir kaç yıldır uygulamakta olduğu ayağı yere basmayan dış politikası, çizgisine güvenilen bir ülke konumundan komşularının içişlerine karışan, savaş kışkırtıcılığı yapan, güvenilmez bir ülke haline getirmiştir."

‘DÜŞMANLIK DEĞİL, KARDEŞLİK’

AK Parti adına konuşan Ömer Çelik ise şu ifadeleri kullandı:

“Beşar Esad babasından kalan miras gibi silaha sarılmıştır. Suriye politikamızda ısrarlıyız. Suriye’de silahlar durmamıştır. Her türlü bedeli göze alır; Suriye halkıyla ekmeğimizi de suyumuzu da paylaşırız. El Kaide militanlarının Esad rejimine karşı mücadele ettiği sadece Türkiye’de söylenmektedir. Batılı güçler Esad’ın gitmesini istemiyorlar. Ortadoğu’yu kimse dışarıdan dizayn etmiyor. ‘Önce kamplar yapıldı sonra Suriyeliler getirildi’ iddiası yalandır. Suriye’yle düşmanlık değil, Suriye halkına kardeşlik yapıyoruz. Fakir komşu değil, zengin komşu istiyoruz. Komşularımız da biz de güçlü olacağız.”

Kaynak: Diyarbakır Söz