Merkel'in partisi hezimete uğradı

Almanya'nın nüfusu en yoğun eyaleti Kuzey-Ren Vestfalya'da yapılan erken seçimlerde, Sosyal Demokrat Parti (SPD) birinci oldu, Başbakan Angela Merkel'in Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ise ağır yenilgi aldı.

Merkel'in partisi hezimete uğradı

Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'nin yayımladığı sandık çıkışı sonuçlarına göre, oylarını yüzde 4,3 artıran SPD, yüzde 38,8 oy oranıyla birinci parti oldu. CDU, yüzde 8,8 oy kaybına uğrayarak yüzde 25,8'de kaldı, Yeşiller Partisi ise yüzde 12,2 oranında oy aldı.

Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 8,6 oranında oy alarak Meclis'e girmeyi başardı. Korsanlar Partisi de yüzde 7,6'ya ulaşarak bu eyalette de Meclis'e girdi. Yüzde 2,6 oy alan Sol Parti ise yüzde 5 seçim barajına takıldı.

Bu sonuca göre, Eyalet Meclisi'nde SPD'nin 93, CDU'nun 62, Yeşiller Parti'nin 28, FDP'nin 20 ve Korsanlar Partisi'nin de 18 sandalye elde etmesi tahmin ediliyor.

Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde, Hannelore Kraft Başbakanlığı'nda SPD ile Yeşiller Partisi'nin koalisyon kurarak hükümet oluşturması bekleniyor.

CDU Kuzey-Ren Vestfalya Eyalet Teşkilatı Başkanı Almanya Çevre Bakanı Norbert Röttgen, açık bir yenilgi aldıklarını kabul etti. Yenilginin sorumluluğunu üstlenen Röttgen, Eyalet Teşkilatı Başkanlığı'ndan istifa edeceğini duyurdu.

SPD Eyalet Teşkilatı Başkanı Hannelore Kraft ise insan odaklı bir seçim kampanyası gerçekleştirerek bu sonuca ulaştıklarını belirterek, ''Çok güzel bir gün'' dedi. Seçmenlere teşekkür eden Kraft, bundan sonra elinden gelen en iyisini yapmaya çalışacaklarını kaydetti.

Kuzey-Ren Vestfalya'daki seçimler, nüfusun yoğunluğu nedeniyle federal hükümet için de büyük önem taşıyor.

Eyaletin Çalışma, Uyum ve Sosyal İşler Bakanlığı Müsteşarı Zülfiye Kaykın, oyunu Duisburg kentinde kullandı.

Burada bir açıklama yapan SPD'li Kaykın, Yeşiller Partisi ile oluşturdukları azınlık hükümetinde önemli başarılara imza attıklarını belirtti. Seçimlerden güçlü bir şekilde çıkacaklarını ifade eden Kaykın, hükümete yeniden gelmeleri durumunda bakanlık olarak yaptıkları başarılı çalışmaları sürdüreceklerini kaydetti.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz