Mısır'da 'Anayasa Tadilatı' gerilimi sürüyor

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin tartışmalı anayasal düzenlemelerinin ardından "Vatanın kurtuluşu" sloganıyla kurulan muhalefet cephesi, ülkede yaşanan şiddet olaylarından Mursi'yi sorumlu tuttu.

Mısır'da 'Anayasa Tadilatı' gerilimi sürüyor

Liberal ve sol eğilimli liderlerle birlikte Mısır muhalefetinin önde gelen isimleri Amr Musa ve Muhammed el-Baradai'nin de dahil olduğu grup, ortak basın toplantısıyla Mısır'da Mursi aleyhindeki gösterileri ve yaşanan şiddet olaylarını değerlendirdi.

Anayasa Partisi kurucusu Muhammed el-Baradai, Kahire'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde meydana gelen ve 200'den fazla kişinin yaralandığı çatışmalara değinerek, "Bugün tanık olunan şiddetten Mursi ve hükümet sorumludur. Eğer meşruiyeti olmayan bir komisyonun hazırladığı bu anayasa taslağından vazgeçerse biz diyaloğa hazırız" dedi.

Kongre Partisi Genel Başkanı Amr Musa da, Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mahmud Mekki'nin, anayasa taslağında tadilat için diyaloğa açık oldukları açıklamasını hatırlatarak, "Bugün ihtilaflı maddeler üzerinde diyaloğa açık olunduğuna dair açıklamalar duyuyoruz. Biz anayasa taslağının iptali halinde diyaloğa hazırız" dedi.

Ezher'den itidal çağrısı

Mursi yanlıları ile karşıtları arasındaki gerilimin şiddet olaylarına dönüşmesi üzerine, Mısır'ın en yüksek dini otoritesi Ezher'den itidal çağrısı geldi.

Ezher Şeyhi Ahmed Tayyib, tüm taraflara "acil olarak diyaloğa geçmeleri" çağrısında bulunarak, kan dökülmesinin hem Mursi yanlıları hem de muhalifleri için bir felaket olacağı uyarısını yaptı. Tayyib, krizin aşılması için iki kesimin yetkililerinin, şahsi ve siyasi hesapları bir yana bırakmasını ve Mısır'ın menfaatlerini öne alan diyalog süreci başlatmasını istedi.

211 YARALI

Mısır Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ömer, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Kahire'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde Mursi yanlıları ile karşıtları arasında çıkan çatışmalarda 211 kişinin yaralandığı belirtti.

Ömer, çatışmalar sırasında 2 kişinin öldüğü yönündeki haberler hakkında ise, hastane kaynaklarından bu haberi teyid edecek bir bilgi almadıkları açıklamasında bulundu.

3 İSTİFA

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yetkilerini artıran kararname ve anayasa taslağına tepkiler devam ederken, gerginlik cumhurbaşkanının yakın çevresinde de görüş ayrılıklarına yol açtı.

Anayasa taslağına karşı çıkan Mursi'nin 3 danışmanının istifa ettiği belirtildi.

AA ve AJANSLAR

Kaynak: Diyarbakır Söz