Nakliye uçağı düştü: 74 ölü

Ukraynalı esirleri taşıyan, Rusya’ya ait nakliye uçağı düştü. Uçakta bulunan herkes hayatını kaybetti.

Nakliye uçağı düştü: 74 ölü

Rusya'da 'Ilyushin Il-76' tipi askeri nakliye uçağı Ukrayna sınırına yakın Belgorod kentinde düştü. Rusya'nın RIA haber ajansı, Savunma Bakanlığı'na dayandırdığı haberinde, uçakta, esir takası kapsamında teslim edilmek üzere 65 Ukraynalı savaş esirinin, altı mürettebatın ve üç diğer kişinin daha bulunduğunu aktardı.

Belgorod Bölge Valisi, düşen uçakta bulunan tüm kişilerin hayatını kaybettiği bilgisini verdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, uçağı Ukrayna'nın düşürdüğünü ileri sürdü.

Rusya güvenlik servisine bağlı Baza kanalı tarafından Telegram'da paylaşılan bir videoda, büyük bir nakliye uçağının düştüğü, ardından alev aldığı görüldü. Belgorod Valisi Vyacheslav Gladkov, şehrin Korochansky ilçesinde bir 'olay' yaşandığını teyit ederek olay yerinde incelemelerde bulunacağını söyledi. Vali, inceleme ekiplerinin ve acil durum çalışanlarının halihazırda olay yerinde olduğunu bildirdi. 

İDDİA: UÇAK 3 FÜZEYLE HEDEF ALINDI

Öte yandan, Rus milletvekili ve emekli asker Andrei Kartapolov, bugün ülkenin güneyinde düşen askeri nakliye uççağının üç füze ile hedef alındığını ileri sürdü. İddialarının kaynağını açıklamayan vekil, uçağın Batı'nın Ukrayna'ya sağladığı tipte füzelerle vurulduğunu iddia etti.

 Kartapolov, uçağın düşmesiyle ilgili soruşturma ve incelemelerin söz konusu füzelerin Patriot mu ya da IRIS-T mi olduğunu ortaya koyacağını savundu.

Ukrayna'nın uçağı düşürmüş olabileceğini kaydeden Kartapolov, "Ukrayna yönetimi yaklaşan değişimin farkındaydı ve esirlerin nasıl teslim edileceği konusunda bilgilendirildi. Ancak İl-76 uçağı, Almanya'da üretilen IRIS T veya Patriot uçaksavar füze sisteminden gelen üç füzeyle düşürüldü. Uzmanlar bunu çözecek" dedi.

Düşen Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri'ne ait İl-76 uçağında, esir değişimi için götürülen Ukraynalı 65 askerin bulunduğunu hatırlatan Kartapolov, "Bu uçağın arkasından yaklaşık 80 savaş esirini taşıyan ikinci İl-76 uçağı uçuyordu, onu geri döndürmeyi başardılar" dedi.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: UÇAĞI UKRAYNA DÜŞÜRDÜ

Bu iddiaların ardından açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı da Ukraynalı savaş esirlerinin de olduğu uçağı Ukrayna'nın düşürdüğünü iddia etti. Rus haber ajansı TASS'ın aktardığına göre, Dışişleri Bakanlığı, olayı 'barbar bir terör eylemi' olarak nitelendirdi.

Uçağın düşmesine ilişkin Kremlin'den bir gazetecinin sorusuna yanıt olarak yapılan açıklamada, olayın 'incelendiği' bildirildi. Askeri kuvvetler, yük, askeri ekipman ve silah taşımak için kullanılan Il-76 tipi askeri nakliye uçaklarında normalde beş mürettebat ve en fazla 90 yolcu kapasitesi bulunuyor.

Ukrayna sınırına yakın Belgorod ise son aylarda Ukrayna'nın saldırılarının hedefli oluyor. Son olarak, Rusya, aralık ayında düzenlenen bir füze saldırısında 25 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz