Netanyahu, meydan okuyor

İsrail, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da 3.000 yeni yerleşimci evleri planlarınu durdurmak için uluslararası baskıya boyun eğmeyeceğini söyledi.

Netanyahu, meydan okuyor

Benjamin Netanyahu'nun ofisi İsrail'in "hayati çıkarları" için devam edeceğini ve onun kararını değiştirmeyeceğini söyledi.

İngiltere, Fransa, İspanya, Danimarka ve İsveç planlarını protesto için İsrail büyükelçilerini çağırdı.

ABD aynı zamanda kararını "tekrar düşünmesi" için İsrail elçisini çağırdı.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney ; "Biz bu eylemlerin doğrudan müzakerelere devam etmeyi güçleştirebileceğini ve bu nedenle İsrailli liderleri yeniden düşünmeye çağırıyorum." dedi.

Rusya, Almanya ve BM de İsrail planlarına itiraz ettiler.

İsrail yetkilileri BM’nin Filistin’in statüsünü ‘Üye olmayan gözlemci devlet’ olarak onaylamasından hemen sonra 3000 ilave konut yapımına onay verdi. Filistin hareketi İsrail’i öfkeyle hareket etmekle suçladı.

İsrail yetkili 3.000 ilave konut BM üyesi olmayan bir gözlemci devlet statüsü Filistinlilerin yükseltme olarak bir gün sonra.

Filistinliler önerilen yeni yerleşim yerinde gelecekteki Filistin devletinin önünün kesileceğini söylüyorlar.

Ama Netanyahu'nun yaptığı açıklamada; "İsrail bile uluslararası baskı karşısında, kendi yaşamsal çıkarlarını yanında olmaya devam edecek ve yapılan kararda herhangi bir değişiklik olmayacak" resmi olarak söyledi.

Filistinliler, yeni yerleşim yerlerinin Batı Şeria'yı ikiye bölmek ve Filistinliler’in Kudüsle bağlantısını keserek, bitişik bir Filistin devletinin kurulmasını önleyeceğini söylüyorlar.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon daha önce E1 planlarını iptal etmek zorunda kalacağını da uyardı.

Kıdemli Filistinli müzakereci Saeb Erekat uluslararası baskının İsrail'in planlarını askıya almasını ikna etmesini umduğunu söyledi.

"Fransa ve İngiltere’nin, İsrail’e her zaman istediğini yapamayacağını göstermesini umuyoruz. Her olası çabayı iki devletli çözümü korumak için sarf edilmelidir."

ABD Dışişleri Bakanlığı da İsrail'in davranışı eleştirerek Pazartesi günü bir bildiri yayınladı.

Daha önce, İngiltere'de bu kararı tersine çevirmek için İsrail'e çağrıda bulunmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İtalya Başbakanı Mario Monti ile düzenlediği basın toplantısında şöyle dedi: "Biz yaptırım uygulamak istemiyoruz, ikna etme çabasındayız."

500.000 kadar Yahudi Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ün 1967 işgalinden bu yana inşa edilmiş 100'den fazla yerleşim biriminde yaşıyor.

İsrail bu anlaşmazlıklar olsa yerleşmeleri, uluslararası hukuka göre yasadışı olarak kabul edilir.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler