Obama, İsrail'de

Obama, İsrail Cumhurbaşkanı Peres ile bir araya geldi

Obama, İsrail'de

Ortadoğu turu kapsamında ABD Başkanı Barack Obama ilk olarak İsrail’i ziyaret etti. Obama Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Kudüs'te bir araya geldi.

OBAMAYA BÜYÜK KARŞILAMA

ABD Başkanı Barack Obama'yı Tel Aviv Ben Gurion havaalanında resmi törenle karşılayan Peres, yaptığı konuşmaya, ''Dünyanın değerli lideri, ABD'nin büyük başkanı, İsrail'e hoşgeldin'' diyerek başladı. Peres, Obama'nın ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkileri kuvvetlendireceğine işaret ederek şunları söyledi:

''Birazdan tarihi başkentimiz, tüm inananların ve dua edenlerin şehri Kudüs'e yola çıkacaksınız. Peygamberlerin seslendiği dağları ve tepeleri göreceksiniz. Yahudilik ruhunun ve İsrail'in doğduğu şehri göreceksiniz.''

Peres, Amerika ile İsrail'in aynı tehlikelerle ve umutlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, ''Amerika alan değil, verendir. Sizin nesliniz dünyaya özgürlüğü galip getirdi. Amerika'nın ahlaki değerleri olmasaydı dünya karanlık bir hal alırdı. Sizin vizyonunuz, geleceğin göstergesidir. İsrail'e savaşta ve barışta verdiğiniz desteğiniz sarsılmazdır. Güvenliğimizi güçlendirmek, barışı güçlendirmenin de en iyi yoludur'' ifadelerini kullandı.

ORTADOĞU BARIŞ SÜRECİNDE

Konuşmasında Filistinlilerle aralarındaki ihtilafları giderme arzusunda olduklarını da vurgulayan Peres, ''Filistinlilerle çatışmayı sonlandırmak istiyoruz. Filistinlilerin arzuladığı özgürlüğü ve aydınlığı, onlara ait bir devlette görüyoruz. Barış elimizi, Ortadoğu'daki tüm ülkelere uzatmak istiyoruz'' diye konuştu.

İsrail'in kuruluş sürecinde ABD'nin büyük çabası olduğunu kaydeden Peres, İsrail'in kurulduğu 1948 yılında ABD Başkanı olan Harry Truman'dan Obama'ya kadar ABD'nin İsrail'in yanında olduğunu söyledi.

Peres ,sözlerini şöyle tamamladı:

''Sayın Başkan, topraklarımızda nereye giderseniz gidin, İsrail halkı tarafından dostlukla karşılaşacaksınız. İsrail halkı, sizi evinizde hissettirecek, evinize hoşgeldiniz.''

OBAMA’DAN İSRAİL’E JEST

İkinci kez başkan seçildikten sonra ilk yurtdışı gezisini İsrail'e yapan ABD Başkanı Obama, İsrail bayrağındaki renklerle uyumlu olarak mavi kravat ve beyaz gömlek giydi.

Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı'nda düzenlenen resmi karşılama töreninde, Obama'nın yanı sıra İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Başbakan Binyamin Netanyahu'nun da mavi kravat ve beyaz gömlek giymesi dikkati çekti. Öte yandan Obama, Peres'den önce Netanyahu'yla tokalaştı.

OBAMA PERES’LE BİR ARADA

Öğle saatlerinde Air Force One uçağı ile Tel Aviv'e gelen, ardından helikopterle Kudüs'e geçen Barack Obama, Peres ile Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda buluştu.

Konuta gelişinde Obama'yı, İsrail'in değişik bölgelerinden gelen çocuklar bayraklar ve şarkılarla karşıladı. Törenin ardından, Obama-Peres ikili görüşmesi başladı.

Başbakanlık Basın Ofisi'nden edinilen bilgiye göre, görüşmede İran'ın nükleer silah edinmesinin önlenmesi için hangi yolların izlenebileceği, Suriye'de akan kanı durdurmak için atılacak adımlar, İsrail ile Filistin arasında donmuş durumdaki barış süreci ve ABD-İsrail ilişkilerinin nasıl daha da güçlendirilebileceğinin ele alınması öngörülüyor.

FELAFİL VE HUMUS TARTIŞMASI

Öte yandan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın siyasi danışmanı Nemr Hammad, İsrail'in yemek kültürünün olmadığını iddia ederek, ''felafil ve humus''un Filistinlilere ait yemekler olduğunu söyledi.

İsrail medyasında yayımlanan ''Obama'ya, İsrail yemekleri felafil ve humus ikram edilecek'' haberlerini AA muhabirine değerlendiren Hammad, ''İsrail, Obama'ya Filistin yemeklerini kendi yemekleriymiş gibi kabul ettiremez. Obama, ABD Devlet Başkanı olmadan önce felafil ve humus yemeklerinin Filistin yemeği olduğunu biliyordu. Dolayısıyla İsrail, bu yemekleri bizden çalmayı başaramayacak. Zaten İsrailliler farklı ülkelerden geldikleri için kendilerine ait bir mutfakları yok'' diye konuştu.

''Obama'nın ilk ziyaretini bu bölgeye yapması önemli''

Hammad, Obama'ya ziyaretinde, barışın gerçekleşebilmesi için İsrail'in yerleşim birimlerini durdurması gerektiğini tekrar vurgulayacaklarını belirterek, ''Yerleşim birimleri inşası durmadan barış olamaz'' dedi.

Hammad konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Biz Obama'nın seçimden sonraki ilk ziyaretini bu bölgeye yapmasını önemli görüyoruz. Umuyoruz ki Obama, Filistin devletine de destek verir. Zaten kendisi iki tarafı dinleyeceğini vurguladı. Biz bu kez Obama'dan barış konusunda ABD'nin sadece İsrail'in istekleri için çaba harcamayacağını duymak istiyoruz. Obama'nın, yerleşim birimleri devam ederken bizden İsrail'le masaya oturmamızı isteyecek olması mantıklı değil. Filistin Devlet Başkanı Abbas, pek çok defa İsrail tarafıyla görüştü ancak hepsi de yerleşim birimi inşasının devam etmesi nedeniyle sonuçsuz kaldı.''

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler