Operasyon an meselesi

Türkiye'nin operasyon yapacağını açıkladığı ve operasyon için düğmeye bastığı Afrin'de panik halindeki örgüt üyeleri, yalnızca Şam rejiminin kontrol ettiği Halep'e doğru çıkış yolu bulabilir. Bölgede hali hazırda bin ABD askeri ve 70 Rus askeri var.

Operasyon an meselesi

ŞIRNAK'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Irak sınırına geçen yıl getirilerek 172'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'nın, 'Şehit Ercüment Türkmen Kışlası'na konuşlandırılan zırhlı askeri araçlardan bir bölümü, dün TIR'lara yüklenerek Hatay'a doğru gönderildi.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Çankırı'da bulunan 28'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na ait Geliştirilmiş Zırhlı Personel Taşıyıcı (GZPT) ve Zırhlı Personel Taşıyıcılar (ZPT) ile çok sayıda tank yüklü TIR, geçen yıl Irak sınırında bulunan Silopi ilçesine getirilerek 172'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı 'Şehit Ercüment Türkmen Kışlası'na konuşlandırılmıştı.

ASKERİ SEVKİYAT

Türkiye-Suriye sınırının Afrin bölgesindeki gelişmeler nedeniyle dün çok sayıda boş TIR tarihi İpek yolu üzerinden Silopi ilçesine gönderildi. Silopi ilçesine getirilen TIR'lar ile bu sabah zırhlı personel taşıyıcıların bir kısmı yüklenerek Silopi'den Gaziantep ve Hatay tarafına gönderildi.

HAWK FÜZELERİ KİLİTLENDİ

Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki 12. Hawk Batarya Komutanlığında bulunan çok sayıda Hawk füze bataryasının namluları Afrin'in ilçelerine kilitlenmiş durumda

Afrin operasyonu öncesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınırın sıfır noktasında bulunan 40 kilometre menzilli Hawk füze bataryaları, Afrin'in ilçelerine kilitlenmiş durumda.

Afrin operasyonu kapsamında Hatay'ın sınır ilçeleri Hassa, Kırıkhan ve Reyhanlı'daki birliklere zırhlı askeri araç sevkiyatı devam ederken, sınır karakollarında ise alt yapı ve savunma sistemleri en üst düzeye çıkartıldı.

OPERASYON AN MESELESİ

Türkiye'nin operasyon yapacağını açıkladığı ve operasyon için düğmeye bastığı Afrin'de panik halindeki teröristler, yalnızca Şam rejiminin kontrol ettiği Halep'e doğru çıkış yolu bulabilir. Bölgede hali hazırda bin ABD askeri ve 70 Rus askeri var.

Türkiye'nin özellikle Cumhurbaşkanı'nın söylemleriyle yaklaşık 2 yıldır uyarılarına konu olan ve olası bir harekatla gündemde öne çıkan Afrin'de son durum nedir? PKK uzantılı YPG ve YPJ'nin ne kadar silahlı gücü var? ABD ve Rusya'nın Afrin'de silahlı gücü bulunuyor mu? İşte bu soruların cevapları:

AFRİN'İN DEMOGRAFİK YAPISI

Afrin'in nüfusu 500 bine ulaştı. Nüfusun yarısını Araplar oluşturuyor.  Diğer yarısı ağırlıklı olarak Kürtler ve yüzde 8'lik bir oranla Türkmenler var.

PKK'NIN ASKERİ GÜCÜ

PKK uzantılı YPG ve YPJ var bu bölgede...Sayıları 12 bin.

AFRİN'DEKİ ABD VE RUS ASKERİ SAYISI

Suriye genelinde resmi rakamlara göre 2 bin civarında Elit Force dedikleri seçkin askerleri var. Bunun yarısı Afrin bölgesinde... Bölgede 100'e yakın Rus askeri de bulunuyor. Rus askerleri YPG'lilere eğitim veriyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz