Görüş Bildir

Paris saldırılarının ekonomik ve sosyal etkileri

13 Kasım Cuma akşamı Fransa’nın başkenti Paris’te IŞİD tarafından düzenlenen eşzamanlı terör saldırıları sonucu yüzlerce kişi hayatını kaybederken, Paris halkı saldırının ekonomik ve sosyal etkilerini hissetmeye başlıyor.

Paris saldırılarının ekonomik ve sosyal etkileri

Fransa, geçtiğimiz hafta Paris’te IŞİD tarafından düzenlenen eş zamanlı terör saldırılarının yaralarını sarmaya çalışırken, ülke olağanüstü bir dönemden geçiyor. Saldırı sonrası ekonomik sorunların yanında, olay anını yaşayan gençlerin de psikolojik sorunlar yaşadığı bildirildi.

Fransız basınına göre, başkentin en büyük alışveriş merkezi olarak bilinen le Printemps ve Galeries Lafayette mağazasının cirosu saldırılardan bu yana yüzde 30 ila 50 arasında düşüş gösterdi.

Büyük mağazalar, terörle mücadelede yetkililere destek amacıyla güvenlik personelini artırarak, mağaza girişlerinde muhtemel bir saldırıya karşı müşterilerin üzerini arıyor.

TURİZMDE İPTALLER

Terör saldırıları yüzünden, turizmde önemli iptallerin yaşandığı yine gelen haberler arasında.

Özellikle Çin ve Japonya olmak üzere Asya ülkelerinden yapılan rezervasyonlarda iptallerin artığı bildirildi.

Başkentte bulunan turistler de tatillerini kısa kesip rezervasyonlarını, başta Almanya ve İsviçre olmak üzere diğer Avrupa kentlerine kaydırıyorlar.

Geçen yıl 1,7 milyon olan Çinli turist sayısının terör saldırılardan önce bu yıl 2 milyona ulaşması bekleniyordu.

Paris'i geçen yıl 32 milyon turist ziyaret etmişti.

Yaklaşık 70 milyon turist ağırlayan Fransa ise bu alanda dünya lideri.

Fransa'nın turizm gelirleri, gayri safi mili hasılasının yüzde 7'sini oluşturuyor.

GENÇLER ARASINDA STRES PATLAMASI

Bu arada, Fransız basınına göre, terör saldırıların ardından 25-35 yaş grubu gençler arasında aşırı stres yüzünden hastanelerin acil servislerine başvuranların sayısında önemli artış görülüyor.

Normal bir günde hastanelerdeki acil servise stres yüzünden başvuranların sayısı15'i geçmezken, bu sayı sadece cumartesi günü 112'e ulaştı.

PARİS CAMİSİ GÖSTERİYİ İPTAL ETTİ

Öte yandan, Paris camisi, cuma günü terör saldırılarının kınanması amacıyla cami önünde yapılması planlanan gösteriyi ''güvenlik kaygısı'' ile iptal ettiğini açıkladı.

Başkentte fakir ve evsizlere sokaklarda akşam saatlerinde her gün sıcak yemek dağıtan hayır kurumu ''Restos du coeur' da olağan üst hal uygulamasının, kamuya açık yerlerde toplanma yasağı getirdiği için faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı.

IŞIK BAYRAMI İPTAL

Bu arada, Fransa'nını ikinci büyük kenti Lyon'da her yıl kutlanan geleneksel ''ışık bayramı'' terör saldırıları yüzünden ertelendi.

Lyon Belediyesi, ''ışık bayramı" kutlaması yerine terör saldırısında ölenlerin anısına bir etkinlik düzenleneceğini bildirdi.

Fransa'nın başkenti Paris'te 13 Kasım'da düzenlenen terör saldırılarında en az 129 kişi hayatını kaybetmiş, 352 kişi yaralanmıştı.

Altı noktada art arda gerçekleşen saldırılar sonucu 7 terörist ölmüş, saldırıları DAEŞ terör örgütü üstlenmişti.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi