Puşkin'in büyük dedesinin konağında hazine bulundu

Rusya’nın kültür başkenti St. Petersburg’da bir konağın restorasyonu sırasında 18. yüzyıla ait hazine bulundu. Konağın gizli mahzeninde bulunan hazineler sergilenmesi için şehir müzesine teslim edilecek.

Puşkin'in büyük dedesinin konağında hazine bulundu

Çaykosvsky sokağı 21 numarada bulunan tarihi konağın restorasyonu sırasında, işçiler tarafından gümüş eşyalar bulundu. Olay yerine çağrılan uzmanlar tarafından yapılan inceleme sonunda, hazinenin 18. yüzyıla ait olduğu belirlendi.

Üzerlerinde Çarlık Rusya’sının soylularından “Narışkin” ailesine ait armalar bulunan hazinede, çatal, tabak, kaşık gibi mutfak eşyaları, özel işlemeli semaverler, cep saatleri ve vazo gibi değerli eşyalar bulunuyor.

Özel bir şirket tarafından gerçekleştirilen restorasyon sırasında “tesadüf” eseri bulunan koleksiyonun 6 metrekarelik gizli bir mahzende saklandığı bildirildi. Restorasyon yapan şirket; gümüş koleksiyonun, 40 adet çuval içinde ve 1917 yılına ait gazete kağıtlarına sarılı olarak bulunduğunu açıkladı.

Gümüş koleksiyonun bulunduğu tarihi konakta, St. Petersburg Anıt ve Tarihi Eserleri koruma komitesi yetkilileri ve uzmanlar incelemelerini sürdürüyor.

1780 yılında yaptırılan iki katlı konak, Puşkin’in anne tarafından büyük dedesi olan Abram Ganibal Petroviç’e ait.

Siyahi olduğundan dolayı Büyük Petro’nun Arap’ı olarak da ünlenen Abram Ganibal, aynı zamanda Rus Çarı Büyük Petro’nun sekreterliğini ve emir erliğini de yapmış olan ordu komutanı ve devlet adamı olarak biliniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz