Putin-Merkel görüşmesi

Merkel bugün başkent Berlin'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Merkel, Putin'i başbakanlığa gelişinde askeri törenle karşıladı.

Putin-Merkel görüşmesi

Yaklaşık 1 saat süren görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenlendi.

        

Merkel, burada yaptığı konuşmada, Putin ile Suriye'deki durumu da ele aldıklarını belirterek, bu konudaki değerlendirmelerin benzer olduğunu, hiç kimsenin bu ülkede bir iç savaşın yaşanmasını istemediğini ifade etti.

        

Suriye'deki şiddete son verilmesi gerektiğini, bu konuda kendisi gibi Putin'in de bir siyasi çözümden yana olduğunu kaydeden Merkel, "Suriye'de olası bir iç savaşın önlenmesi için her ülke ne yapabileceğine bakmalı" dedi.

        

Merkel ayrıca, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri ele aldıklarını ve karşılıklı ticaret hacminde bu yıl büyük bir artış yaşandığını belirtti.

        

Bir gazetecinin, Almanya'nın enerji konusunda Rusya'ya gittikçe daha bağımlı hale geldiği şeklinde kendisine yöneltilen bazı eleştirilerin olduğunu hatırlatması üzerine de Merkel, Almanya'nın diğer birçok ülkeden de doğal gaz alabileceğini, ancak Rusya'nın güvenilir bir ortak olduğunu, bu bağlamda Baltık Denizi'nden geçecek Nordstream boru hattı projesini de desteklediklerini söyledi.

        

Putin de, bir gazetecinin, Rusya'nın Suriye'nin tek müttefiki olarak görüldüğü şeklinde yorum yapmasına karşılık, Rusya'nın herhangi bir ülkeye tek taraflı olarak destek vermediğini, her şeyi diğer ülkelerle görüşerek değerlendirdiğini belirtti.

        

Suriye'de hiçbir tarafı desteklemediklerini, sadece çatışmaların önlenmesi için çaba harcadıklarını ve sorunun şiddet ile çözülebileceğine inanmadıklarını ifade eden Putin, "Rusya, Suriye'ye, olası bir iç savaşta kullanılabilecek hiçbir silah satmıyor" şeklinde konuştu.       

Putin, Suriye konusundaki diplomatik çabalarının başarısız olacağını düşünmek istemediğini, şiddetin önlenebilmesi için Kofi Annan'ın barış planının desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

       

Putin, sorunun çözümü için BM bünyesinde ve Şam yönetimiyle müzakereleri sürdüreceklerini söyledi.

        

Bir gazetecinin, Eurobond adı verilen ortak Avrupa hisselerinin piyasaya sürülmesi konusunda ne düşündüğünü sorması üzerine de Putin, ekonomik istikrar sağlandıktan sonra böyle bir şeyin düşünülebileceğini, kendilerinin Avro bölgesinde bir an önce istikrar sağlanmasını istediğini, bunun nasıl yapılacağına Avrupa ülkelerinin karar vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

        

Daha sonra Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile görüşmek üzere Bellevue Sarayı'na giden Putin, görüşmenin ardından Paris'e geçecek.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler