Putin’den ‘kara kutu’lu mesaj! Kara kutu hangi bilgileri tutar?

Rusya’nın düşürülen SU-24 savaş uçağına ait kara kutu bulunarak Rusya’ya gönderildi. Kara kutu’yu masasına koyarak basına poz veren Putin flaş açıklamalarda bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kara kutunun uluslar arası uzmanlar eşliğinde açılmasını ve kara kutudan ne çıkarsa çıksın Türkiye’ye karşı tavırların değişmeyeceğini belirtti.

Putin’den ‘kara kutu’lu mesaj! Kara kutu hangi bilgileri tutar?

SU-24 uçağının düştüğü alanda yapılan inceleme-araştırma sonucu bulunan kara kutunun Rusya’ya getirildiğini bildiren Rusya Savunma Bakanı Şogu, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kara kutunun açılmaması talimatını verdiğini, ancak uluslar arası uzmanlar eşliğinde açılacağını ve tüm sonuçların şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

Putin, ardından da kara kutudan ne çıkarsa çıksın Türkiye'ye karşı tutumlarının değişmeyeceğini söyledi. Putin, "Anladığım kadarıyla kurtarılan uçuş bilgileri SU-24'ün kalkışından düşüşüne kadar bütün uçuş güzergahı, hızı, irtifası konusunda bilgilenmemizi sağlayacak. Bu şekilde Türk Hava Kuvvetleri'nin uçağı haince nerede vurmuş olduğunu anlamış olacağız" diye konuştu.

Putin, aynı toplantıda Akdeniz'de bulunan denizaltından 'Caliber' seyir füzelerinin fırlatıldığı konusunda bilgi verilmesi üzerine de "Caliber füzelerine konvansiyonel ve nükleer başlıklar takılabiliyor, ama bunun olmamasını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Savunma Bakanı Şoygu da Akdeniz'deki denizaltından fırlatılan füzeler konusunda İsrail ve ABD'yi bilgilendirdiklerini söyledi.

KARA KUTU NEDİR?

uçuş esnasında bir uçakta belli verileri kaydetmeye yarayan araçtır. Hava olayları ve kazalarının soruşturulmasında kolaylık sağlaması amacıyla hava taşıtlarında bulunmaktadır.

Kara kutular kullanıldıkları uçaklara göre farklılıklar gösterirler. En detaylı kayıt büyük yolcu uçaklarında yapılır. Küçük bir uçakta kaydedilecek parametre sayısı ve çözünürlükleri uçağın kullanılacağı sınıfa göre değişir. 2 kişilik bir akrobasi uçağında kaydedilecek veriler 15 ile 20 arasında değişir. Bu konuda referans olarak SAE AS 8039A dokümanı referans alınabilir. Büyük uçaklarda ise 88 temel parametre vardır. Bu parametrelerin türetilmesi ile bir uçakta toplam kaydedilecek bilgi belli olur. Yolcu uçaklarında bu kriter sayısı 250 ye yaklaşabilir. Bu veriler bir kaza olması durumunda incelenir ve kaza nedeni anlaşılır. Örneğin Pilotun motor gücünü arttırdığı Güç kolu nun herhangi bir andaki değeri motor gücü değeri ile aynı değilse güç kolu ile motor bağlantısı kopmuştur diye yorumlanabilir. Bu bilgiler kokpit ses kayıtları ile kıyaslanarak emin olunur. Şayet arıza fark edilmişse pilot bunu yere bildirmeye çalışacak, bu konuşmalar da kara kutuda kaydolacaktır.

Kaynak: Diyarbakır Söz