Görüş Bildir

Putin'e suikast iddiası..

Suikastçıların Türkiye üzerinden Ukrayna'ya geldiği iddia edildi.

Putin'e suikast iddiası..
Rus ve Ukrayna gizli servislerinin Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e yönelik suikast iddiasıyla gözaltına aldığı kişilerin Çeçen militanların lideri Doku Umarov ile bağlantılı olduğunu tespit ettiği ve 2 zanlının da Türkiye üzerinden Ukrayna'ya geldiği ileri sürüldü.

Rus devlet televizyonu ''Kanal 1'', ''Çeçen lider Umarov'dan talimat alan teröristlerin 4 Mart'ta yapılacak devlet başkanlığı seçiminin hemen ardından Putin'i öldürmeyi planladıklarını'' öne sürdü.

Haberde, Putin'e suikast yapacağı öne sürülen kişilerin Ukrayna'nın Odesa kentindeki bir evde hazırladıkları bombaların kazara patlaması sonucu ele geçirildiği belirtildi.

Putin'in Basın Sözcüsü Dimitriy Peskov, İtar-Tass'a yaptığı açıklamada suikast girişimini doğruladı ancak konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Haberde, Putin'e suikast yapacağı iddia edilen 2 militanın Birleşik Arap Emirlikleri'nden olduğu, Türkiye üzerinden Ukrayna'ya geldiği öne sürüldü. Militanların doğrudan Umarov'dan talimat aldığı iddia edilen haberde, Çeçen uyruklu militanlardan birinin bombayı kazara patlaması sonucu Odesa'da hayatını kaybettiği ve Kazakistan vatandaşı İlya Pyanzin'in ise yaralı olarak yakalandığı belirtildi.

Kanal 1, asıl adı Adam Osmayev olan Pyanzin'in Odessa'da gözaltına alındığı sırada çekilen görüntüsüne yer verdi.

Osmayev, Kanal 1'e Ukrayna'da gözaltındayken yaptığı açıklamada, ''Hedefimiz Moskova'ya gitmek ve Başbakan Vladimir Putin'i öldürmeye çalışmaktı. Bunun için seçilen tarih 4 Mart'taki devlet başkanlığı seçiminden hemen sonraydı'' dedi.

Osmayev, kendisinin intihar eylemcisi olmadığını, ancak patlama sırasında hayatını kaybeden Çeçen vatandaşı arkadaşının intihar eylemcisi olmayı kabul ettiğini belirterek, saldırı sırasında son derece güçlü mayınlar kullanmayı planladıklarını söyledi.

Kanal 1, Osmayev'in bombaları Putin'in her gün geçtiği yolun altına döşemeyi planladığını söylediğini belirterek, Osmayev'in ifadesinde öncelikle Rusya'daki ekonomik hedeflere saldırı düzenlenmesi, ardından Putin'in öldürülmesinin planlandığını itiraf ettiğini duyurdu.

Bu arada, Rusya iç istihbarat servisi de suikast iddiasının ardından ülkedeki bütün siyasi liderlerin güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkardı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi