Putin'in Türkiye ziyaretinin yankıları

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretle ilgili olarak, Rus ve Çin basınında çıkan yorumlarda, Putin-Erdoğan görüşmelerinde özellikle ticari ortaklığın ön plana çıktığı ve Suriye sorununa rağmen ilişkilerin önemini koruduğu yorumları yapıldı.

Putin'in Türkiye ziyaretinin yankıları

Rusya'nın resmi gazetesi "Rossiyskaya"dan Kira Latuhina, Putin'in dünkü Türkiye ziyaretinin kısa süreli olmasına rağmen, iki ülke arasında çok sayıda anlaşma imzalandığını ve Suriye başta olmak üzere uluslararası konuların ele alındığını belirtiyor. Putin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmede Suriye krizinin çözüm yoluna dair yeni önerilerin gündeme geldiğini hatırlatan ancak "yeni" ifadesinden kast edilen görüşler hakkında açıklama yapılmadığına değinen Latuhina, Putin'in "Rusya'nın Suriye'deki rejimin avukatı ve destekçisi olmadığını" açıklamasını ön plana çıkarttı.

RUSYA-TÜRKİYE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ ARTIYOR

Rusya'nın resmi devlet televizyonu "Vesti"yle görüşlerini paylaşan yazar Yevgeni Yojkov, iki ülkenin ekonomik ilişkilerine ve özellikle enerji alanındaki ortaklığa değindi. Rusya'nın Türkiye'de kuracağı nükleer santralin ve Türkiye'nin Güney Akım projesine onay vermesinin ikili ilişkiler açısından önemli olduğunu ifade eden yazar, taraflar arasındaki ticaret hacminin her yıl arttığına değiniyor.

Yine "Vesti"ye değerlendirmede bulunan yazar Elena Zvereva, "Türkiye-Rusya: Ekonomik İşbirliği Perspektifi" konulu analizinde Rusya'nın, Türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağı olmasının tarafların ticari ortaklık konusunda geldiği noktayı net olarak gösterdiğine işaret ederken, İstanbul'da imzalanan 11 anlaşmadan özellikle ticaret, ekonomik, bilim ve kültür alanındakileri öne çıkardı. Zvereva, yeni anlaşmaların 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşılması için zemin oluşturduğunu dile getirdi.

İzvestiya'dan Aleksandr Yunaşev de, Putin'in sağlık sorunları tartışmalarının ardından ilk ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirmesine atıf yaparak, İstanbul görüşmelerinde iki liderin ekonomik ilişkilere öncelik verdiklerini ifade etti.

Uluslararası politika konuları arasında ise Suriye'nin açıkça ön plana çıktığını kaydeden Yunaşev, Putin'in "Politikamız genel olarak örtüşüyor ancak yöntem konusunda farklı düşünüyoruz" ifadelerine gönderme yaptı.

Putin'e yöneltilen "Suriye'nin Türkiye'ye saldırmayacağı ya da nükleer silah kullanmayacağını garantisini verebiliyor musunuz?" şeklindeki soruları değerlendiren Yunaşev, "Türk gazeteciler bu konuda Rusya'dan yardım istedi ve Putin gazetecileri sakinleştirmeye çalıştığı" görüşünü dile getirdi.

"Suriye anlaşmazlığına rağmen ilişkilerin yıldızı parladı"

Çin'in resmi ajansı Şinhua'da Putin'in Türkiye ziyareti ile iki ülke ilişkilerinin gelişimi yönünde özellikle ekonomi, turizm, enerji işbirliği gibi konularda önemli adımlar atıldığı vurgulanırken, Suriye meselesindeki anlaşmazlığın sürdüğü kaydedildi.

Değerlendirmede, "Suriye'de 21 aydır süren sorunla ilgili Türkiye ve Rusya arasındaki keskin görüş ayrılıkları bir tarafa, birçok alanda 11 anlaşma imzalandığına" dikkat çekilerek, "Suriye anlaşmazlığına rağmen Türkiye-Rusya ilişkilerinin yıldızı parladı" yorumuna yer verildi.

Türkiye'de bazı düşünce kuruluşlarından uzmanların değerlendirmelerine de yer verilen haberde, Erdoğan-Putin ortak basın toplantısında ana unsurun ekonomik ilişkiler olduğunun altı çizildi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz