Rasmussen Suriye'yi eleştirdi

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Suriye'nin uyarı yapmadan Türk askeri uçağını düşürmesinin "tüm uluslararası normlara aykırı olduğunu ve kabul edilemeyeceğini" bildirdi.

Rasmussen Suriye'yi eleştirdi

Rasmussen, NATO'nun olağan basın toplantısında, geçen hafta Türkiye'nin çağrısıyla toplanan ittifak üyelerinin Suriye'yi en sert şekilde kınadıklarını ve Türkiye'ye tam destek verdiklerini hatırlattı.

Rasmussen, uçağın düşürülmesiyle ilgili Batı basınında isimsiz kaynaklara dayandırılarak yazılan haberlerin hatırlatılması üzerine Türkiye'nin NATO'da yaptığı sunumu ve verdiği somut bilgileri kamuoyuna açıklayamayacağını kaydetti.

Rasmussen, "Geçen hafta (Türkiye'nin çağrısıyla NATO'da yapılan) toplantımızın sonucu gayet açık. Müttefikler oybirliğiyle Türkiye'ye güçlü desteklerini ve dayanışma içinde olduklarını bildirdiler. Her ne şekilde olursa olsun uyarı yapılmadan bir uçağın düşürülmesi tüm uluslararası normlara aykırıdır ve kabul edilemez" şeklinde konuştu.

"İsimsiz kaynaklara güvenilmemeli"

Genel Sekreter Rasmussen, uçağın Suriye hava sahasında düşürüldüğü şeklinde çıkan haberlerle ilgili "Bunlardan alınacak ders, isimsiz kaynaklara güvenilmemesi gerektiğidir" dedi.

Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin bu hafta içinde Suriye konusunda NATO'ya yeni bilgiler vermesini beklediğini dile getirdi.

Rasmussen, Suriye'de hala doğru yöntemin soruna siyasi çözüm bulunması olduğunu belirterek, uluslararası topluma tek ses olarak bu doğrultuda çalışmaları ve Şam yönetimi üzerinde baskıyı artırmaları çağrısında bulundu.

Rasmussen, "(Suriye'ye) askeri müdahale niyetimiz yok, çünkü siyasi çözümün yeterli olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

Genel Sekreter Rasmussen, Suriye'ye askeri unsurlar konuşlandırma konusunda herhangi bir talep almadıklarını ve Suriye muhalefetiyle NATO olarak doğrudan diyalog içinde olmadıklarını bildirdi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz