Rusya: Erdoğan'ın İdlib'deki militanlarla ilgili sözlerine inanıyoruz

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Türkiye ve Suriye'nin İran'la birlikte İdlib kentinde silahsızlandırılmış bölge kurulmasına ilişkin anlaşmaya bağlı kalacağına inandıklarını söyledi.

Rusya: Erdoğan'ın İdlib'deki militanlarla ilgili sözlerine inanıyoruz

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Türkiye ve Suriye'nin İran'la birlikte İdlib kentinde silahsızlandırılmış bölge kurulmasına ilişkin anlaşmaya bağlı kalacağına inandıklarını söyledi.

Erdoğan, Reuters'a verdiği demeçte İdlib'deki radikal grupların silahsızlandırılmış bölgeden çıkmaya başladığını söylemişti. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov'a Moskova'nın Erdoğan'ın açıklamasını teyit etmediği soruldu.

Sputnik'teki habere göre, Bogdanov, "Ben bunu teyit edemem ancak eğer Erdoğan bunu söylediyse, o halde biz buna inanırız. Bu konuda mutabakat sağladık ve demek ki, Türk partnerlerimiz Soçi anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getiriyor" diye konuştu. Bogdanov, bu gelişmenin Rusya'yı doğal olarak memnun ettiğini sözlerine ekledi.

'TÜRKLERİN BAĞLI KALACAĞINA İNANIYORUZ'

Türkiye ve Suriye'nin İran'la birlikte İdlib kentinde silahsızlandırılmış bölge kurulmasına ilişkin anlaşmaya bağlı kalacağına inandıklarını söyleyen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, "Hepimizin en üst siyasi düzeyde yapılan anlaşmalara bağlı kalacağına inanıyoruz" dedi.

Bogdanov, hem askeri yetkililerin ve diplomatların hem de sürece dahil olan tüm tarafların bu anlaşmaların eksiksiz olarak uygulanması için gereken her şeyi yapacağından emin olduklarını ifade etti.

'GEÇİCİ SİLAHSIZ BÖLGEDE ISRARCIYIZ'

Bogdanov, İdlib'de silahsızlandırılmış bölge kurma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Öte yandan Bogdanov, Rusya'nın silahsızlandırılmış bölgenin geçici olmasında ısrarcı olduğunu ifade etti.                       

'TÜRKİYE VE İRAN'LA İSTİŞARE EDİYORUZ'

İdlib'de insan koridorlar açma konusunun Rusya, Türkiye ve İran arasında istişare edildiğini de belirten Bogdnova, "Bu konular istişare ediliyor. Sürekli temas halindeyiz. Dışişleri bakanlarımız Sergey Lavrov, Mevlüt Çavuşoğlu ve Cevad Zarif New York'ta buluştu. Bunun Türk partnerlerimizin hazır olmasına bağlı olduğunu düşünüyorum" açıklamasından bulundu.

'KORİDORUN HIZI TÜRK PARTNERİMİZE BAĞLI'

İnsani koridorların, olabildiğince erken bir süre içerisinde açılmasının  önemine vurgu yapan Rus diplomat, "Bu konular istişare ediliyor. Sürekli temas halindeyiz. Dışişleri bakanlarımız Sergey Lavrov, Mevlüt Çavuşoğlu ve Cevad Zarif New York'ta buluştu. Bunun Türk partnerlerimizin hazır olmasına bağlı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 17 Eylül'de Soçi'de yaptıkları görüşmede İdlib'de silahsızlandırılmış bölge kurulması konusunda anlaşma sağlamıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz