Savaşa 95 Milyarlık Yardım

ABD Senatosu, Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail, Rusya ile savaşan Ukrayna ve Çin ile gerilimin tırmandığı Tayvan'a 95,34 milyar dolar yardım yapılmasını öngören tasarı kabul edildi.

Savaşa 95 Milyarlık Yardım

YARDIM PAKETİNİN ONAYLANMASI

ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a 95 milyar dolar değerinde yardım yapılmasını öngören paketi onayladı. Demokrat Parti'nin çoğunlukta olduğu Senato'da yapılan oylamada, 70 üye lehte, 29 üye aleyhte oy kullandı. Demokrat Partili Başkan Joe Biden'ın paketi imzalayarak yasalaştırabilmesi için paketin Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nde de onaylanması gerekiyor.

YARDIM MİKTARI VE DAĞILIMI

Toplam değeri 95,34 milyar dolar olan paket, Ukrayna'ya 60 milyar, İsrail'e 14,1 milyar, Gazze, Batı Şeria ve Ukrayna'daki sivillere insani yardım için 9,2 milyar ve Hint-Pasifik bölgesindeki ABD müttefiklerine 4,8 milyar dolar yardım yapılmasını öngörüyor.

SENATO SÜRECİ VE OYLAMA

Senato'nun gündemine 8 Şubat'taki oylamayla alınan paket, Cumhuriyetçilerin geciktirme çabalarıyla karşılaşmıştı. 100 sandalyeli Senato'da paketin onaylanabilmesi için en az 60 üyenin 'Evet' oyu gerekiyordu. Demokrat vekillere 22 Cumhuriyetçi vekilin de katılmasıyla, yardım paketi Temsilciler Meclisi'ne gönderilmek üzere kabul edilmiş oldu. Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, "Senato, yalnızca ulusal güvenliğimizi ya da müttefiklerimizin güvenliğini değil, batı demokrasisinin de güvenliğini bu kadar çok etkileyen bir tasarıyı kabul edeli yıllar, hatta on yıllar geçmiş olsa gerek" açıklamasını yaptı.

ZELENSKİY VE SANDERS'TAN AÇIKLAMALAR

Senato'nun kararının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de kararı memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden açıklama yapan Zelenskiy, "Amerikan yardımı, Ukrayna'yı adil bir barışa yaklaştırıyor ve küresel istikrarı yeniden tesis ediyor, bu da tüm Amerikalılar ve tüm özgür dünya için daha fazla güvenlik refah ile sonuçlanıyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, ABD'li Senatör Bernie Sanders, ABD'nin Gazze'ye yönelik saldırılarına 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail'e 14 milyar dolar daha yardım yapmaya hazırlanmasını eleştirdi. Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, bağımsız Senatör Sanders, İsrail'e askeri desteğini kesmesi yönünde verdiği tasarıyla ilgili oturumda, Gazze'deki saldırıları nedeniyle İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu ve ona destek veren Kongre'yi eleştirerek, "Kongre, sağcı Netanyahu hükümetine 14 milyar dolar daha askeri yardım yapmaya hazırlanıyor. Böylece Netanyahu'ya Gazze'yi dümdüz etmesi için daha fazla bomba alması ve binlerce masum insanı daha öldürmesine olanak verecek" diye konuştu.

SANDERS'IN ELEŞTİRİLERİ VE İSRAİL

Sanders, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze'deki halkı 'küçük parçalara bölerek ezeceği' yönündeki sözlerini anımsatarak, "Amerikalılar ve ABD Kongresi olarak sormamız gereken soru şu: Bu süreçte Netanyahu tarafından daha ne kadar çocuk ve masum insan ezilecek?" şeklinde konuştu. Gazze'deki katliamın derhal son bulması gerektiğini söyleyen Bernie Sanders, "Başkan Biden haklı; bu son bulmalı ve bu ABD olarak bizim elimizde ancak şimdi Kongre, aşırı sağcı Netanyahu hükümetine 14 milyar dolar daha askeri yardım yapmaya hazırlanıyor. Böylece Netanyahu'ya Gazze'yi dümdüz etmesi için daha fazla bomba alması ve binlerce masum insanı daha öldürmesine olanak verecek" ifadelerini kullandı.

Sanders, Netanyahu'ya aktarılacak yardımların sadece daha fazla kadın ve çocuğun ölmesi anlamına geleceğini vurgulayarak, "Biz, tam da ABD Başkanı'nın kendisinden yapmasını istediği her şeyi tam anlamıyla görmezden gelen Netanyahu'yu gerçekten de ödüllendirmek mi istiyoruz?" diye sordu. ABD'li senatör, "Gerçekten de İsrail tarihinin en aşırı sağcı hükümetinin liderine daha fazla destek vermek istiyor muyuz, ki bu adam siyasi kariyerini iki devletli çözüm önerisini yok etmeye adamıştır" değerlendirmesini yaptı.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz