Seçim sonrası kaos büyüyor

Pakistan'da siyasi partiler, seçim sonuçlarını protesto etmek için kara yollarını kapattı.

Seçim sonrası kaos büyüyor

Pakistan’ın Belucistan eyaletinde tutuklu eski Başbakan İmran Han’ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) ve çeşitli siyasi partiler, 8 Şubat seçimlerinde hile yapıldığı iddiasıyla kara yollarını kapattı.

Ulusal basındaki haberlere göre, PTI ve farklı siyasi partilerden çok sayıda gösterici, seçim sürecinde hile yapıldığı iddiasıyla Belucistan eyaletinde protesto düzenledi. Eyaletin çeşitli noktalarında kara yollarını kapatan göstericiler, Kuetta şehrinde de kentin üst düzey yöneticisinin evinin önünde oturma eylemi yaptı.

Eylemler sebebiyle İran ve Afganistan ticareti kesintiye uğrarken, Kuetta ile Çaman arasındaki tren seferlerinde de gecikmeler yaşandı.

Belucistan eyaletinde geçici hükümet Bilgi ve Halkla İlişkiler Bakanı Can Açakzai, göstericilere yaptığı çağrıda, seçim sonuçlarını kabul etmelerini ve eylemlere son verme çağrısında bulundu.

PTI, seçimlerden birinci parti olarak çıksa da çok sayıda seçim bölgesinde oyların çalındığını ve rakip partilerin adaylarına kaydırıldığını iddia ediyor. Diğer siyasi partiler de oylarının çalındığını savunuyor.

Tutuklu eski Başbakan İmran Han’ın partisi PTI, Cemaat-i İslami Partisi ve İslam Uleması Cemiyeti Partisi (JUI-F), dün Pencap ve Sind eyaletlerinde benzer sebeplerle protesto düzenlemişti. Polis, çıkan olaylarda bazı göstericileri gözaltına alınmıştı.

Pakistan Seçim Komisyonu, 8 Şubat'ta düzenlenen Ulusal Meclis ve eyalet meclislerinin seçim sonuçlarını dün açıklamıştı.

Ulusal Meclis seçimlerini, eski Başbakan İmran Han'ın partisi PTI destekli bağımsız milletvekilleri birinci, eski Başbakan Navaz Şerif’in liderliğini yaptığı Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ise ikinci sırada tamamlamıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler