Görüş Bildir

Sıcak görüşme

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: ''Annan ile kendi talebi üzerine Suriye'deki gelişmeler üzerine bir istişare yaptık''

Sıcak görüşme

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan ile telefonda Suriye'deki gelişmeler üzerine istişareler yaptıklarını belirterek, ''Kendisi özellikle son dönemdeki Hule ve Hama katliamlarından sonra Suriye'deki güvenlik durumu ve daha sonrasıyla ilgili gözlemlerini, BM Güvenlik Konseyi ve genel kurulunda yaptığı sunuşlarla ilgili bilgi aktardı'' dedi.

Davutoğlu, Amasya'da düzenlenen Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali'nin açılış törenine katılmak için geldiği kentte, Amasya Valiliği'ni ziyaret etti, Vali Abdil Celil Öz ile makamında görüştükten sonra, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Davutoğlu, bir gazetecinin dün Kofi Annan ile telefonda yaptığı konuşmasının ayrıntılarını sorması üzerine, şunları söyledi:

''Annan ile kendi talebi üzerine Suriye'deki gelişmeler üzerine bir istişare yaptık. Kendisi özellikle son dönemdeki Hule ve Hama katliamlarından sonra Suriye'deki güvenlik durumu ve daha sonrasıyla ilgili gözlemlerini, BM Güvenlik Konseyi ve genel kurulunda yaptığı sunuşlarla ilgili bilgi aktardı. Bazı yeni diplomatik inisiyatifler geliştirilmesi hususunda hem kendi kanaatlerini aktardı hem de bizim kanaatlerimizi sordu. Geçen hafta 14 bakan arkadaşın katılımıyla Suriye'nin Dostları grubuna mensup gerek bölgeden gerekse BM Güvenlik Konseyi ve AB ülkelerinden oluşan 14 bakan arkadaşımızla bir istişare yapmıştık. Bu istişareyle ilgili bilgi aktardım.''

-''BM zemininde yürütülen faaliyetleri yakından takip ediyoruz''-

Her tür yeni inisiyatife, çözüm bulacak her türlü yeni girişime olumlu baktıklarını Annan'a aktardığını dile getiren Davutoğlu, ''Annan ya da BM'nin yapacağı girişimleri de bu çerçevede değerlendirdiğimizi söyledim. Ancak bu yeni girişimlerin daha öncekiler gibi Suriye rejimine daha çok insanın öldürülmesine neden olacak katliamları yapmak için zaman tanımaması gerektiğini, bu girişimlerin sonuç alıcı nitelikte olması ve mutlaka somut adımları içermesi ve daha önceki 6 maddelik planın kayıtsız, şartsız en kısa sürede bir takvim içinde uygulanmasının temin edilmesinin önemini vurguladım'' diye konuştu.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Çünkü bildiğiniz gibi her gün her an Suriye'den daha çok ölüm ve katliam haberi geliyor. Bunlar Suriye'yi ebedi kardeş gören bizim için gerçekten ızdırap verici gelişmeler. Elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. BM zemininde yürütülen faaliyetleri yakından takip ediyoruz. Bir yandan ikili görüşmelerle, biliyorsunuz geçenlerde Çin Dışişleri Bakanı ile İstanbul'da görüştük. Bütün bunları değerlendirerek önümüzdeki dönemde daha somut, daha sonuç alıcı adımlar atılması için istişarelerimizi yoğunlaştırıyoruz. Hafta sonu da İstanbul'da Suriye Ulusal Konseyi ve Suriye muhalefetinin geniş kapsamlı toplantısı olacak. Bunlar Suriye'deki acının bir an önce bitirilmesi için. Bütün bunları Annan ile değerlendirdik.''

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi