Şii İttifak'tan Maliki'ye rakip

Irak'ta Şii Ulusal İttifakı Başbakanlık için Nuri Maliki'ye karşı kimin aday olacağına karar verdiklerini duyurdu. Ancak İttifak, üzerinde anlaştıkları ismi açıklamadı.

Şii İttifak'tan Maliki'ye rakip

Irak'ta Şii lider Mukteda Sadr'ın liderliğindeki Ahrar Hareketi Genel Sekreteri Ziya Esedi, Şii Ulusal İttifakı'n başbakan adayının kimin olacağına dair uzlaşmaya varıldığını belirterek, "İttifak, Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri Maliki'ye karşı kimin aday olacağı konusunda kararını verdi" dedi.

Başbakanlık makamı için aday olacak kişinin ismini açıklamayan Esedi, "Mevcut Başbakan Maliki hükümetine katılmayacağımız gibi aldığımız bu karardan da vazgeçmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Esedi, Şii Ulusal İttifakı ve diğer tarafların oy birliğiyle olabilecek başka alternatifleri de kabul edeceklerini söyledi.

Şii Ulusal İttifakı çatısı altında Mukteda Sadr liderliğindeki Ahrar Hareketi, Ammar Hekim başkanlığındaki Irak Yüksek İslam Konseyi'nin dışında Fazilet Partisi ve Reform Akımı da bulunuyor.

                                    

MECLİS BAŞKANI VE CUMHURBAŞKANI BELLİ

Irak'taki siyasi krizin aşılmasına katkı sağlayacak ilk adım 15 Temmuz'da atılmış ve Irak Parlamentosu'ndaki oylama sonucunda yeni Meclis Başkanı Sünni Selim Abdullah Cuburi olmuştu.

Meclisin 24 Temmuz'daki oturumunda ise Kürtlerin adayı Fuad Mahsum Irak'ın yeni cumhurbaşkanı seçildi. Fuat Mahsum, görevi kendisinin adaylığına büyük destek veren ve geçtiğimiz günlerde uzun tedavi sürecinden sonra Irak'a dönen Celal Talabani'den devralacak. Mahsum, meclisteki oylamada aynı zamanda Maliki'nin liderliğini yaptığı Kanun Devleti Koalisyonu'ndan da büyük destek aldı.

Mahsum'un cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Şii Başbakan Maliki, 26 Temmuz'da Süleymaniye'ye giderek Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Celal Talabani ile görüştü. Bölgsel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ise birçok kez Maliki'nin başında olduğu herhangi bir hükümette kesin bir biçimde yer almayacaklaırnı açıkladı.

SIRADA HÜKÜMETİN OLUŞTURULMASI VAR

Irak'ta siyasi taraflar arasında yazılı olmayan bir anlaşma çerçevesinde meclis başkanı Sünnilerden, başbakan Şiilerden, cumhurbaşkanı ise Kürtlerden seçiliyor.

Seçilen cumhurbaşkanı 15 gün içerisinde bir kişiyi hükümet kurmakla görevlendirmek, görevlendirilen kişiyse 45 gün içinde hükümeti kurmak zorunda.

İç karışıklığın arttığı Irak'ta mezhepçi politikalarla ülkeyi bölmekle suçlanan Başbakan Nuri Maliki ise üçüncü dönem başbakanlık iddiasından asla vazgeçmeyeceğini söylese de ülkede farklı kesimlerden birçok siyasetçi Maliki'yi yeniden başbakanlık aday olmaması konusunda uyarmıştı.

IRAK'TA KRİZ SÜRÜYOR

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 10 Haziran günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

Örgüt güçlü bir direnişle karşılaşmadan kısa süre içinde ülkenin kuzeyinde geniş bir bölgeyi ele geçirmeyi başarmıştı.

IŞİD 10 Haziran’da Musul’u ele geçirdikten sonra Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde de etkinliğini büyük ölçüde artırdı ve Suriye ile Irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.

Kaynak: Diyarbakır Söz