Soğukla savaşıyorlar

Suriye'deki savaştan kaçan sığınmacılar, Lübnan'ın dağlık kesimlerindeki Berce, Şuheyme, Naime gibi köylerde, bölgedeki hayır kurumlarının verdiği yardımlarla geçimlerini sağlamaya çalışırken, bir yandan da kış mevsiminin gelmesiyle dağlık bölgelerde etkili olan dondurucu soğuklarla savaşıyor.

Soğukla savaşıyorlar

Suriye ordusunun Humus kentini kuşatmasının ardından Lübnan'ın Berce köyüne sığınan, 2 Suriyeli aile, Lübnan'a sığınmalarının üzerinden 4 ay geçmesine rağmen, elektriği ve sobası olmayan küçük bir odada yaşıyor. 18 kişiden oluşan 2 aile, sağlıklarını olumsuz yönde etkileyen küçük ve karanlık odalarda kalıyor.

 

KAMPLARDAKİ SURİYELİLER

Kışın gelmesiyle yapılan yardımların azaldığını ama Suriye'den gelen sığınmacıların sayısının arttığını vurgulayan Muhammed, ''Hayır kuruluşları, çocuklarımız için süt ve gıda yardımında bulunuyor. Kışın gelmesiyle birlikte, ısınma ihtiyaçlarımızı karşılamak için mazot ve battaniyeye ihtiyaç duyuyoruz ama hayır kuruluşları bu konudaki ihtiyaçlarımızı gidermede yetersiz kalıyor'' dedi.

Suriyeli Mültecilere Yardım Koordinasyonu çalışanı Muhammed Hani Cüzu, çeşitli yaş gruplarından dört bin Suriyeli sığınmacının koordinasyon hizmetlerinden yararlandığını belirtti. Koordinasyonun, sığınmacıların kalacak yer gıda malzemesi ve acil hastane ihtiyaçlarını karşıladığını kaydeden Cüzu, kalabalık gruplar halinde gelen sığınmacıların aynı ihtiyaç malzemelerini talep etmesini ve dağlık bölgelerdeki ısınma sorununu, yardım kuruluşunun önünde duran esaslı problemler olduğunu ifade etti. 

Kaynak: Diyarbakır Söz