SON DAKİKA! Özbekistan Cumhurbaşkanı hayata gözlerini yumdu

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, 78 yaşında beyin kanaması sebebiyle hayatını kaybetti.

SON DAKİKA! Özbekistan Cumhurbaşkanı hayata gözlerini yumdu

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov (78) yaşamını yitirdi. Kerimov, 27 Ağustos Cumartesi günü geçirdiği beyin kanamasının ardından hastaneye kaldırılmıştı.

İSLAM KERİMOV KİMDİR?

1938 yılında Semerkant'ta dünyaya gelen İslam Kerimov, yetiştirme yurdunda büyüdü. Ülkenin başkenti Taşkent'te Makine Mühendisliği ve İktisat bölümlerini okuyan Kerimov, 1989'da Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov tarafından Özbek Komünist Parti Genel Sekterliğine getirildi.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1991'deki seçimleri kazanarak Özbekistan'ın ilk cumhurbaşkanı oldu. O tarihten bu yana Orta Asya'nın nüfus bakımından en büyük ülkesini demir yumrukla yönetti.

İnsan hakları örgütlerine göre onun liderliğinde Özbekistan, polis devleti haline geldi. Muhalifler bastırıldı, hapse atıldı ve işkence gördü. Çok sayıda muhalif yurtdışına kaçmak zorunda kaldı.

İnsan hakları örgütleri, Kerimov'un özellikle radikal militanları tehdit olarak göstererek sert güvenlik önlemleri aldığını söylüyor.

Dini özgürlükleri de kısıtlayan Kerimov'un muhalifleri, kaynayan kazanlara atarak öldürttüğü yönünde iddialar bile var.

Batılı kaynaklar, Özbek liderin, ülkenin önemli gelir kaynağı olan pamuk hasadında halkı zorla çalıştırdığını da belirtiyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz