Sudan ile Güney Sudan arasındaki kriz tırmanıyor

Güney Sudan işgal ettiği ihtilaflı petrol bölgesinden çekilmiyor

Sudan ile Güney Sudan arasındaki kriz tırmanıyor

Güney Sudan yönetimi, hafta sonu işgal ettiği ve Sudan yönetimi ile ihtilaf yaşanan sınır bölgesinden çekilmeyeceğini bildirdi. Taraflar karşılıklı tehditlerde bulunmaya devam ediyor.

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir, parlamentoda yaptığı konuşmada, Güney Sudan askerlerinin önceki gün ele geçirdikleri Sudan sınırındaki Heglig kasabasından çekilmeyeceğini söyledi. Kiir, Birleşmiş Milletler'in (BM), Sudan yönetiminin Abyei'den çekilmesini istememesi durumunda, Güney Sudan askerlerinin bu bölgeye de gireceğini belirtti.

Sudan'ın New York Büyükelçisi Daffa-Alla Elhak Ali Osman ise Güney Sudan yönetimini uyararak, "Heglig'den çekilmezlerse Güney Sudan askerlerini bölgeden atmakla kalmayacağız, Güney Sudan'ın içinde de vuracağız. Sizi temin ederim ki bu işgal uzun sürmeyecek" şeklinde konuştu.

BM Güvenlik Konseyi'nden dün yayımlanan bildiride Sudan ile Güney Sudan arasındaki çatışmanın "derhal ve önkoşulsuz olarak" sonlandırılması istenmişti. Bildiride, Güney Sudan askerlerinin Heglig'den çekilmeleri, Sudan'ın Güney Sudan'a yönelik hava bombardımanına son vermesi ve ihtilafın giderilmesi amacıyla iki ülke devlet başkanı arasında bir zirve düzenlenmesi istenmişti.

ABD'nin BM Daimi Büyükelçisi Susan Rice da yaptığı açıklamada, her iki ülke askerlerinin geçtiğimiz yıl karşılıklı olarak tanıdıkları ulusal sınırlarından 10 kilometre geride konuşlanmaları çağrısını yineledi.

Zengin petrol kaynaklarına sahip Heglig kasabası, iki ülke arasında 2 haftadır yaşanan çatışmaların odağını oluşturuyor. Sudan tarafından işletilen ve ülkenin günlük petrol üretiminin yarısını karşılayan Heglig üzerinde her iki ülke de hak iddia ediyor.

Heglig bölgesi, Güney Sudan'ın Sudan'dan ayrılmasına ilişkin anlaşma yapılırken statüsü üzerinde uzlaşma sağlanamayan Abyei'nin 100 kilometre doğusunda yer alıyor.

Çatışmalar devam ederken, Güney Sudan yönetimi dün yaptığı açıklamada Sudan'ı, ülkenin Unity eyaletinin başkenti Bentiu ile Rubkotna kentini birbirine bağlayan köprüye hava saldırısı düzenlemekle suçladı.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler