Sudan'daki silahlı gruplar silaha başvurmayacak

Sudan Muhalefet İttifakı Sözcüsü Kemal Ömer, silahlı grupların, rejimi devirmeyi amaçlayan ''yeni şafak'' bildirisinde partilerin yapılmasını istediği değişikliği onayladığını söyledi.

Sudan'daki silahlı gruplar silaha başvurmayacak

Ömer, yaptığı açıklamada, muhalif partilerin silahlı grupları silah bırakmaya zorlayamayacağını belirterek, ''Bildiri hazırlanırken partiler ile silahlı gruplar arasında rejimi düşürmede kullanılacak araçlar konusunda ihtilaf yaşandı. Silahlı grupları silahlarını bırakmaya mecbur edemeyiz ancak halk ayaklanması başladığında silaha başvurulmaması konusunda onları ikna etmeyi başardık. Muhalif partiler olarak anayasa ve hukuk kurallarına bağlı olduğumuzu ve rejimi barışçıl yollarla düşürmek istediğimizi dile getirdik. Yakın zamanda yeni bir bildiri üzerinde anlaşma sağlanacak'' diye konuştu.

İslami eğilimli muhalif Halk Kongresi Partisi liderlerinden de olan Ömer, iktidar partisinin bildiriye imza atanlarla ilgili yaptığı ''hainler'' yakıştırmasını, ''Muhalefet olarak dünyanın, Amerika ve uluslararası camianın haritasını okumak zorundayız. Bunlar, sadece bizim için değil bütün dünyada istikrar için önemli'' diyerek yorumladı.

Muhalefetin, Amerikalı yetkililere rejimi düşürmeye kararlı olduğunu gösterdiğini söyleyen Ömer, şöyle konuştu:

''Silahlı gruplarla muhalif partiler birlik olduğunda Amerikalıların tavrı değişecek. Onlar, şimdi rejimi destekliyor ama halk Mısır'da ve Tunus'ta olduğu gibi Amerika'yı müttefiklerinden vazgeçmek zorunda bırakacak, zira halkın iradesine boyun eğmekten başka çareleri olmayacak. Silahlı hareketler, din ile devlet işlerinin birbirinden ayrılması konusunu rejimin düşmesinden sonra tartışmaya açmayı kabul etti. İktidarın gidişi yakın, ülkeyi üç gün bile idare edemezler. İktidar kendi içinde parçalanmış durumdadır. Son askeri darbe de bunun sonuçlarındandır''

Muhalif partilerle silahlı gruplar 6 Ocak'ta Uganda'nın başkenti Kampala'da Ömer el-Beşir hükümetinin düşürülmesi, 4 yıl boyunca iş başında olacak ve devlet kurumlarını yeniden inşa edecek geçiş hükümetinin kurulmasını öngören bildiri imzalamıştı. Sudan Devlet Başkanı'nın yardımcısı Nafi Ali Nafi ise Kampala'ya gidip bildiriye imza atanları ''vatan haini'' olarak tanımlamış ve 2013 yılının ''hainlerin sonu olacağı'' tehdidinde bulunmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler