Suriye'deki ölü sayısı BM'yi şok etti

Birleşmiş Milletler’in yayınladığı, Suriye’de aylardır süren savaşta hayatını kaybedenler hakkındaki en güvenilir rapor, felaketin büyüklüğünü gözler önüne serdi. Farklı kaynakların karşılaştırmalı incelenmesiyle ortaya çıkan rapora göre iç savaşta ölenler, 60 bine ulaştı.

Suriye'deki ölü sayısı BM'yi şok etti

Birleşmiş Milletler’in dün açıkladığı bir rapor, dünyanın yaklaşık 2 yıldır Esed rejiminin katliamlarına seyirci kaldığı Suriye’deki korkunç bilançoyu gözler önüne serdi. Suriyeli muhalif ve hükümet kaynakları dahil farklı verilerin incelenmesiyle hazırlanan rapora göre ülkede rejim karşıtı gösterilerin başladığı Mart 2011’den bu yana 60 binden fazla insan hayatını kaybetti. Raporu açıklayan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, bu sayının ‘tüm tahminleri aşan şoke edici’ bir rakam olduğunu söyledi.

ÖLÜLERİN SAYISI YÜKSEK

 

Pillay, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, “Başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere uluslararası toplumun savaşı durdurmaya yönelik somut adımlar atmaktaki başarısızlığı, hepimiz için utanç kaynağı.” diye konuştu. Pillay’ın bilançoyu açıklamasından saatler önce ise başkent Şam’daki bir benzin istasyonuna düzenlenen hava saldırısında en az 30 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Farklı verilerin incelenip mükerrer ölümlerin atılmasıyla ortaya çıkan BM’nin korkunç bilançosu, muhaliflerin bugüne kadar açıkladıkları 45 bin rakamından bile üçte bir oranında fazla. Hakkında eksik bilgi olan ölü bildirimleri toplam sayıya dahil edilmediği için gerçek sayının 60 binin çok daha üzerinde olduğu tahmin ediliyor. BM raporunun açıklandığı gün, Suriye’den katliam haberleri gelmeye devam etti. Bir Suriye jetinin dün halkın benzin kuyruğunda beklediği bir istasyonu bombalaması sonucu en az 30 kişinin öldüğü kaydedildi. Şam’ın El İmleyhe bölgesinde yer alan istasyondaki çok sayıda kişinin yanarak feci şekilde can verdiği bildirildi. Patlama sonrası çekilen görüntülerde, petrol istasyonunda ve çevresinde bulunan araçlardan alevlerin yükseldiği görüldü. Bölgeye yardıma gelen halkın kendi imkânlarıyla enkaz ve parçalanan araçlar arasında kalan yaralı ve ölüleri çıkarmaya çalıştıklarını kaydeden Suriye Devrim Konseyi’ne bağlı Şam Değişim Komitesi, Esed güçlerinin insanların toplu halde bulundukları bölgeleri kasıtlı olarak hedef aldığını söyledi.

DÜNYA ÜLKELERİ SEYİRCİ

Rejim güçleri, dün ayrıca bir ekmek fırınını daha hedef aldı. Şam’ın Muadamiye bölgesindeki fırına düzenlenen saldırıda 9’u çocuk biri kadın olmak üzere 12 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. 13’ü Halep’te olmak üzere şimdiye dek 20’den fazla fırın vurulurken, saldırılarda ekmek kuyruğundaki yüzlerce insan hayatını kaybetti.

Şam’ın doğu kesimlerinde yer alan Haresta bölgesinde ise rejim güçlerinin ağır silahlarla saldırması sonucunda bölgenin harabeye döndüğü, yüzlerce evin tank ateşiyle ve savaş uçaklarının bombalarıyla yerle bir olduğunu anlatan aktivistler, Şam’ın merkezindekiler dâhil olmak üzere halkın ekmek ve yemek yapmak için un bulamadığını söyledi.

İç savaşta rejim güçlerinin kendilerine karşı kullandığı en etkin silah olan hava kuvvetlerini etkisiz kılmak isteyen muhalifler ise daha önce de ele geçirmeye çalıştıkları İdlib’in Taftanaz beldesindeki askerî havaalanına yeniden yoğun saldırılara başladı. Hava üssünün çevresinde şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtilirken, bölgedeki üç önemli hava üssü daha muhalif saldırılarına hedef oldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler