Tacikistan Seyahatlerine Vize Zorunluluğu Getirildi

Tacikistan, Türkiye'nin geçtiğimiz hafta aldığı e-vize kararına karşılık Türk vatandaşlarına uyguladığı vize muafiyetine son verdi.

Tacikistan Seyahatlerine Vize Zorunluluğu Getirildi

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin Tacikistan vatandaşlarına uyguladığı vize muafiyeti kaldırılmıştı. Alınan bu kararın ardından Tacikistan da Türk vatandaşlarına vize uygulamaya başladı. Tacikistan seyahatlerine vize zorunluluğu getirildi.

Tacikistan seyahatlerine vize zorunluluğu getirildi

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı, umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türkiye vatandaşlarına yönelik vizesiz geçiş uygulamasını iptal etti. Bu kararla birlikte Bordo pasaporta sahip Türk vatandaşları Tacikistan'a vize almadan giremeyecek.
Tacikistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 20 Nisan 2024 tarihi itibarıyla Türkiye'nin umuma mahsus (bordo) pasaport sahiplerine vize rejiminin yeniden uygulamaya alınacağı bildirildi.

Türk vatandaşları, vize için Tacikistan Cumhuriyeti'nin Türkiye’de ki büyükelçilik ve konsolosluklarına başvurmak zorunda kalacak. Tacikistan vatandaşları 2018 senesinden bugüne kadar Türkiye'ye 90 güne kadar vizesiz giriş yapabiliyordu. 

Vize muafiyeti neden iptal edildi?

Türkiye'nin Tacikistan vatandaşları için vizesiz rejim uygulamasını iptal etmesi, Rusya’nın başkenti Moskova'da 140'ı aşkın kişinin öldürüldüğü saldırıdan sonra geldi. Söz konusu Cumhurbaşkanlığı kararı ise 5 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Türkiye üzerinden 10 ülkeye e-vize zorunluluğu da getirilmişti

Türkiye üzerinden transit hava yolu olanaklarını kullanarak çeşitli Orta ve Latin Amerika ülkeleri üzerinden Kuzey Amerika'ya yönelen düzensiz göçmen sayısında ki artış sebebiyle denetimler sıklaştırıldı.

İstanbul Havalimanı'nı kullanarak Meksika, Panama, Kolombiya ve Venezuela'ya transit seyahat edecek on ülkenin vatandaşlarına, elektronik havalimanı transit vizesi şartı getirildi. 15 Nisan itibarıyla İstanbul Havalimanı'nı kullanarak Panama, Meksika, Kolombiya ve Venezuela ülkelerine transit seyahat edecek Afganistan, Hindistan, Nepal, Burkina Faso, Çad, Gine, Somali, Yemen, Kamerun ve Moritanya  vatandaşlarının e- transit vizesi ile geçişleri mecburi oldu.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz