Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan Cumhurbaşkanları okul açtı

Kars'ta Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Cumhurbaşkanlarının katıldığı törenle, Haydar Aliyev Anadolu Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi ile birlikte tamamlanan okulların toplu açılışı yapıldı.

Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan Cumhurbaşkanları okul açtı
Yaklaşık 9,5 milyar dolara çıkacak TANAP'ın (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) temel atma töreni için Kars'a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, önce yapımı tamamlanan Haydar Aliyev Anadolu Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi bahçesinde düzenlenen törene katıldı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, törende yaptığı konuşmada Kars'tan ve Türkiye ilişkilerinden övgü ile söz etti. Uluslararası arenada Türkiye ile Azerbaycan'ın birbirini desteklediğine işaret eden Aliyev, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan işbirliği ile yeni staratejilerin ortaya çıkardığını bildirdi. Dostluk ve kardeşlik vurgusu yapan Aliyev, babası Haydar Aliyev'in adını taşıyan okuldan mezun olanların Türkiye ile Azerbaycan'ın çıkarlarını koruyacaklarını anlattı. Aliyev, "Yaşasın Türkiye- Azeryacan birliği ve kardaşlığı" sözleri ile konuşmasını tamamladı.
"NEVRUZ TÜM DÜNYADA BARIŞ VE HUZURUN HABERCİSİ OLSUN"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haydar Aliyev Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesinin açılışının hayırlı olmasını diledi. 32 derslikli okulda 424 öğrenciye eğitim verileceğini, pansiyonun ise 200 öğrenci kapasiteli olduğuna işaret eden Erdoğan, İlham Aliyev'e teşekkür etti. Ayrıca bugün Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptırdığı okulların açılışını da yapacaklarını anlatan Erdoğan, Orta Asya'dan Balkanlar'a kadar 5 bin yıllık ortak Nevruz bayramın birlik beraberliğe vesile olmasını diledi.
Nevruzun tüm dünyada barış ve huzurun habercisi olmasını arzulayan Erdoğan, Azerbaycan ile aynı dili konuşan, aynı inanca mensup ortak bir tarihi geçmişi paylaşan sözde değil özde kardeş tek millet, iki devlet olduğumuza vurgu yaptı. Karabağ'da zulme uğrayan Azerilerin acısını Anadolu topraklarında yaşayanların yüreğinde hissettiklerini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:
ERDOĞAN: TARİH BİZİ KARDEŞ YAZDI
"Bizim için Kars'taki Iğdır'daki kardeşimizle Nahcivan'daki arasında hiçbir fark yoktur. Aynı Trabzon, Samsun bizim için neyse, Batum ve Tiflis de odur. Şu anda ülkemizin güneyinde yaşanan hadiselere ne kadar üzülüyorsam, geçmişte Gürcistan'da da yaşanan olaylar karşısında da üzüntü duyduk. Tarih bizi kardeş olarak yazdı. Kardeşlerimizin hakkını hukukunu savunmak boynumuzun borcudur. Kars Türkiye'nin tüm renklerini yansıtan bir şehrimiz. Bin yıllık beraberliğin gelecek bin yılların teminatına nasıl dönüşeceğini görmek isteyen gelip Kars'a baksın. Karslı kardeşlerimizle konuşsun. Çünkü bu topraklar çok şeye şahit oldu. Kars zafere, işgale, şehri çevreleyen tabyalarda yaşanan mücadelelere şahit oldu. Azim ne demek onu çok iyi bilir Sarıkamış. Benim dedem Sarıkamış'ta şehit oldu. Ve diğer dedem ve büyük ninelerimden onu dinlerdim. Bu coğrafyadaki mücadelemizin şahidi Kars kalesidir."
HER KESİMİN GİBİ KÜRT KARDEŞLERİMİZİN DE SORUNU VAR
Türkiye'nin Kürt sorunu olmadığı görüşünü tekrarlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'de her kesiminden insan gibi Kürt kardeşlerimizin de sorunu vardır. İnançlarına saygı duyulmamamış, geri kalmışlık, kimliklerinin tanınmaması sorunu vardır. Biz geçtiğimiz 12 yılda Kürt kardeşlerimle birlikte Azeri, Çerkez, Arap, Arnavut, Gürcü, Boşnak, ülkemizde ne kadar kesim varsa hepsinin sorunlarına çözüm bulmaya gayret ettik. Bugün kimse kökeni, fikri, zikri yüzünden tehdit altında, baskı altında değildir. Eksiklikler aksaklıklar var tabi. Her şey dört dörtlük değil tabi. 12 yıl önce böyle bir Kars var mıydı Allah aşkına? Kardeşlerim nerede yaşarsa yaşasın, her vatandaş etnik, sosyal, siyasi kültürel kimliğine bakılmaksızın bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. Her kim bunun aksini iddia ederse karşısında bizleri bulur. Biz şimdi çözüm süreci diyoruz. Birlik ve beraberliği hedefliyoruz. 12 yılda demokraside insan haklarına yatırımlarda desteklerde neler yaptığımız ortada. TANAP Projesinin temelini atarak en kısa zamanda da doğalgazı Azerbaycan'dan Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya gönderiyoruz. Sizlere mutluluklar diliyorum. Nevruzumuz hayılı olsun" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının ardından konuk cumhurbaşkanı ile birlikte Haydar Aliyev Anadolu Mesleki vöe Anadolu Teknik Liseninin açılışını yaptı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler