Görüş Bildir

Türkiye'nin NATO'dan Patriot talebi

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Kolinda Grabar-Kitarovic, Suriye'nin kısa menzilli balistik füzelere sahip olduğunu ve bunların Türkiye'ye yönlendirilme ihtimali bulunduğunu belirterek, NATO'nun, bu durumun gerçek bir tehdit olarak değerlendirdiğini söyledi.

Türkiye'nin NATO'dan Patriot talebi

19. Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği Konferansı çerçevesinde düzenlenen panele katılan Kitarovic, Türkiye'nin NATO'dan Patriot savunma sistemleri talebine ilişkin soruları yanıtladı.

Antalya'ya gelmeden önce Ankara'da çeşitli temaslarda bulunduğunu, Patriotlar konusunda kamuoyunda kafa karışıklıkları olduğunu gördüğünü belirten Kitarovic, konuyla ilgili daha iyi açıklanabilecek hususlar bulunduğunu kaydetti.

Kitarovic, Kuzey Atlantik Konseyi'nin Türkiye'nin talebini değerlendirerek, Türkiye'nin hava savunma kapasitelerinin iyileştirilmesi ve böylelikle bölgenin korunması yönünde bir karar aldığını ifade etti.

Genel Sekreter Yardımcısı, amacın, Türk toplumunun ve kara sahasının NATO'nun mevcut savunma planıyla birlikte korunması olduğunun altını çizdi.

Kitarovic, ''Suriye'nin kısa menzilli balistik füzeleri var ve Türkiye'ye yönlendirilebilir. NATO'nun kendisinden gelmese de müttefiklerden bir takım bilgiler geliyor. Suriye içerisinde kısa menzilli füzeler ateşlendi'' diye konuştu.

-''Patriot'un Kürecik'le ilgisi yok''

Patriot füzeleri ile Kürecik'teki radar sistemi ve NATO'nun balistik füze savunma yeteneğinin ilgisi olmadığına vurgu yapan Kitarovic, şunları söyledi:

''Patriotların kendi radarları var. Tamamıyla savunma amaçlılar ve tek amaçları da her türlü olası orta menzilli füzeyi ve bunların Türkiye kara sahasını vurmalarını önlemek, yaralanma ve ölümlere sebep olmalarını engellemek. Biz inanıyoruz ki tehdit gerçek bir tehdit.''

Türk kamuoyunun yüzde 36'sının NATO'nun elzem olduğunu düşündüğünü kaydeden Kitarovic, ''NATO, Türkiye için iyi, Türkiye, NATO için iyi. Bunun altını çizmeye çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.

-''Sayıyla ilgili spesifik talep yapılmadı''

''Suriye'deki şiddete son verilmesi çağrısı yapmak istiyoruz'' ifadesini kullanan Kitarovic, Patriot kararının, Suriye'nin, Türk halkına ve topraklarına saldırma kabiliyetinden dolayı alındığını yineledi.

NATO yetkilisi, bu konuda ittifaklar tarafından çok güçlü bir taahhüt ve destek gösterildiğine dikkati çekti.

Konuyla ilgili medyada spekülasyonlar yapıldığını söyleyen Kitarovic, ''Patriotların sayısıyla ilgili olarak Türkiye tarafından spesifik bir talep yapılmadı'' dedi.

Altı adet batarya gönderilmesinin öngörüldüğünü, bu rakama askeri değerlendirmeler sonucunda ulaşıldığını kaydeden Kitarovic, ilerleyen günlerde bölgedeki ihtiyaçlar doğrultusunda bu rakamın tekrar değerlendirileceğini söyledi.

Kitarovic, ''Patriotlar saldırı amacıyla kullanılamazlar, saldırı amaçlı füzelere karşı kullanılabilirler'' ifadesini de kullandı.

-''Kovan başlıkları, ölen çocuklar gördük''

Bir katılımcının, Türkiye'nin Patriot talebinin, 'Sanki başka bir ülkeye saldıracakmış' gibi yanlış bir izlenim doğurduğunu ifade etmesi üzerine Kitarovic, ''Türk topraklarında kovan başlıklarını gördük, çocukların öldüğünü gördük'' dedi.

Kitarovic, Suriye'den gelecek gerçek bir tehdit durumunda 4. madde kapsamında istişareler yapılmasının gerekliliğine de dikkati çekti.

Patriot sistemi gönderilmesinin NATO'nun kendisini koruma isteğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığının sorulması üzerine Kitarovic, şunları kaydetti:

''Bizim kendi ordumuz yok. Her bir ülkede konuşlandırılmış olan bireysel, ulusal ordular ve yetenekler var.

Sizin halkınız ve topraklarınızı korumak için böylesine bir karar verildi. Tabii ki NATO'yu da korumak amacıyla verildi, ama Türkiye'nin sınırında böyle bir durum var. Birlikte hareket ediyoruz, Türkiye'nin yanında duruyoruz. O yüzden konuşlandırılmasına karar verdik.''

Kitarovic, ''NATO adına şunu söyleyebilirim; Türkiye'ye, Türklere ve Türk kurumlarına, Suriye vatandaşlarına yardımcı oldukları için çok teşekkür etmek gerekir. Bu süreç gerçekten çok maliyetlidir'' diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi