Görüş Bildir

Türkiye'nin rolü Brüksel'de tartışıldı

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Brüksel ofisi ve European Policy Center (EPC)'ın ortaklaşa düzenlediği panelde Türkiye'nin Arap Baharı'na etkisi ve rolü ele alındı.

Türkiye'nin rolü Brüksel'de tartışıldı

''Arap Uyanışı ve Türkiye'nin Rolü'' konulu panele Zirve Üniversitesi öğretim üyelerinden Gökhan Bacık'ın yanı sıra Oxford Üniversitesi'nden Philip Robins ve Avrupa Dışilişkiler Aksiyon Servisi'nden Alfredo Conte panelist olarak iştirak etti. EPC'nin politik analistlerinden Amanda Paul'un moderatörlüğünü yaptığı panelde Amanda Paul, Türkiye'nin komşularıyla sıfır politikasının Beşşar Esed'in tutumundan dolayı Suriye'de geçerliliğini yitirdiğini kaydetti. Paul, Türkiye'deki demokratikleşme sürecinde AB'nin olumlu etkisinin Ankara'da bazı çevrelerce artık göz ardı edildiğini kaydetti.

TÜRKİYE'NİN ROLÜ TARTIŞILDI

Zirve Üniversitesi'nde Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Gökhan Bacık Arap Baharı'nı Türkiye perspektifinden değerlendirdi. Bacık, "Türkiye bölgede Rusya ve İran gibi balans rol oynuyor. Türkiye'nin demokratik değerler konusunda da temsil rolü var. Türkiye tarihte hiçbir zaman başka bir ülkeye rejim ihraç etme niyetinde olmamıştır. Değişim efekti de yadsınamaz.'' diye konuştu.

Hillary Clinton'un Mısır'da konuşmasının Türkiye kadar etkili olamayacağını söyleyen Bacık, "Batı, İslam ülkeleriyle işbirliğine gitmek istiyorsa yeni stratejiler geliştirmek zorunda. Burada da Türkiye gibi ülkelerin rolü öne çıkıyor. Türkiye, politik İslam'la diyalogda kilit rol oynayabilecek bir ülke konumunda." sözlerine yer verdi.

AKAN KANIN DURMASI İÇİN

Suriye'deki akan kanı durdurmak için sunulan Annan Planı için 'neredeyse şaka gibi' değerlendirmesinde bulunan Gökhan Bacık, ''Bir zamanlar Avrupa, Türkiye için örnek alınacak bir konumdaydı. Şimdi Türkiye, bazı ülkelerin gıptayla baktığı ve yakından takip ettiği bir konuma yükselmiş durumda." dedi.

Avrupa Dış İlişkiler Aksiyon Servisi'nden Alfredo Conte ve Oxford Üniversitesi'nden Philip Robins ise Türkiye'nin bölgede kilit rol oynayan bir ülke olduğu vurgusu yaparak, hiçbir ülkeye dışarıdan demokrasinin ihraç edilemeyeceğini ifade etti. Demokratikleşme sürecinin uzun bir yol olduğuna dikkat çekildiği panelde Türkiye'nin bu süreci başarılı bir şekilde geçtiği kaydedildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi