Vatikan, BM'nin Filistin kararından memnun

Hristiyan aleminin önemli merkezlerinden Vatikan, Filistin'in dün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yapılan oylama sonucu, ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsünü kazanmasını memnuniyetle karşılarken, ''kutsal şehir'' Kudüs için özel statü çağrısı yaptı.

Vatikan, BM'nin Filistin kararından memnun
Vatikan'dan yapılan açıklamada, Papalık'ın kendine özgü dinsel nitelik ve evrensel misyonuna uygun hareket etmek amacıyla tarafsız kalmaya özen gösterdiği belirtilirken, BM Genel Kurulu'ndaki oylamanın sonucunun takdirle karşılandığı ifade edildi.

Dünkü oylamanın sonucunun, uluslararası toplumun çoğunluğunun duygularını gösterdiği dile getirilen açıklamada, Papa'nın farklı zamanlarda iki halkın liderlerine barış görüşmelerini yeniden başlatmak için bir araya gelme çağrısı yaptığı anımsatıldı.

Açıklamada, kalıcı barışı elde etmek için uluslararası topluma, uygun girişimleri benimsemesi ve yaratıcılığı teşvik etmesi için harekete geçmesi çağrısında bulunularak, ''Barış için cesaretli kararlara ihtiyaç var'' denildi.

Papalık açıklamasında, Vatikan'ın 15 Şubat 2000 tarihinde Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile yaptığı anlaşmada geçen; Kudüs'ün uluslararası hakların garantörlüğünde özel bir statü altına alınması çağrısının hatırlatılması için doğru bir zaman olduğu, Kudüs'ün kutsal karakteri, din ve vicdan özgürlüğü kapsamında kutsal yerlerine erişim özgürlüğünü korumak amacıyla bu statünün istendiği kaydedildi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz