Vatikan, ''köstebek'' haberlerine tepkili

Vatikan, bazı basın yayın organlarında, kamuoyunda ''Köstebek-Vatileaks'' gibi isimlerle bilinen soruşturmaya yönelik çıkan haberleri yalanladı, tepki gösterdi.

Vatikan, ''köstebek'' haberlerine tepkili

Vatikan Devlet Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, İtalya ve Almanya'daki basın yayın organlarında son günlerde yer alan bazı haberlere atıfta bulunularak, ''Papa 16. Benediktus'un yakınında çalışmış kişiler hakkında çıkan haberler, objektif kriterlere dayanmayıp, Papa'ya hizmet etmiş kişilerin onuruna zarar vermektedir'' denildi.

Vatikan Radyosu'na konuşan Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi de bu açıklamaya ek olarak, başrolünde Papa 16. Benediktus'un eski sivil özel yardımcısı Paolo Gabriele'nin yer aldığı ''köstebek'' soruşturmanın henüz tamamlanmadığına dikkati çekti ve bu soruşturmanın sonuçlarına ilişkin kamuoyunun bilgi edinme hakkı öne sürülerek, asılsız ve yanlış yorumların yayınlanmasını meşru kılmayacağını savundu.

''Sık sık tekrar ettiğim gibi, bu soruşturma kapsamında komisyona çağrılmak, mutlaka kişinin şüpheli olduğu anlamına gelmez'' diyen Lombardi, İtalyan gazetesindeki makalede isimleri geçen, Papa'nın bir önceki kişisel sekreteri Alman Piskopos Joseph Clemens, konuşmalarını hazırlayan İtalyan Kardinal Paolo Sardi ve Alman hizmetkarı Ingrid Stampa'nın komisyona çağrılmasının suçlu oldukları ya da sorumlulukları paylaştıkları anlamına gelmeyeceğini söyledi.

Bu kişilerin soruşturmaya çağrılmalarının yanı sıra görevden de uzaklaştırıldıkları yorumlarının, haberlerde yer bulmasına da değinen sözcü Lombardi, Kardinal Sardi'nin 75 yaşına basması sebebiyle devlet sekreterliği görevini tamamlayarak ayrıldığını, Ingrid Stampa'nın devlet sekreterliğinde çalışmaya devam ettiğini, Piskopos Clemens'in ise birkaç yıllığına Papalık Konseyi'nde sekreterlik görevini üstlendiğini bildirdi.

İtalyan La Repubblica gazetesinin bugünkü haberinde, Kardinal Sardi, Piskopos Clemens ve hizmetkarı Stampa'nın, eski özel yardımcı Paolo Gabriele'nin suç ortakları olduğu ve bu nedenle bu üçlünün görevlerinden uzaklaştırıldığı ileri sürülmüştü.

Papa 16. Benediktus'un gizli yazışmalarını basına sızdırmakla suçlanan eski sivil özel yardımcı Paolo Gabriele, Vatikan Devleti Mahkemesi Hakimi Piero Bonnet tarafından 21 Temmuz'da şartlı tahliye edilerek, ev hapsine gönderilmiş, sözcü Lombardi de dosyayı inceleyen kardinaller komisyonun nihai raporunu Papa'ya birkaç gün önce sunduğunu açıklamıştı.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz